Новини Светът

В китайски градове хората протестират от дни срещу строгите мерки

  28.11.2022 12:12  
В китайски градове хората протестират от дни срещу строгите мерки

До ранните сутрешни часове протестиращите в Пекин обикаляха из улиците на града. Те демонстрираха срещу строгата политика на нулев Ковид. Предполага се, че в различни части на китайската столица са се събрали по няколкостотин демонстранти.

Много от тях държаха в ръцете си бял лист хартия, който в рамките на няколко часа се превърна в символ на протестите в Китай. "Няма какво повече да кажем" - така протестиращи коментираха акцията си пред германската обществено-правна медия АРД. Белият лист хартия е протест срещу цензурата, подчертаха те. На мястото на протестите бяха струпани множество полицейски служители. Те се опитваха да разпръснат демонстрантите. Един млад жител на Пекин, който пожела да остане анонимен, каза пред микрофона на АРД във връзка с цензурата в Китай следното: "Хората, които днес не участват в тези протести, утре няма да разберат абсолютно нищо за тях. Медиите няма да информират за това. Но ние можем да продължим да идваме тук и да изразяваме мнението си. Аз съм пекинец, живея от дълги години в града. Това, което преживях днес, е нещо ново за мен. От детството си съм нямал възможност да изразявам публично мнението си."

Протестиращите искат да се солидаризит с онези китайци, които вече са демонстрирали срещу строгите антипандемични мерки и са били арестувани, каза една жена в Пекин пред агенция Ройтерс. В Шанхай вече бяха арестувани много протестиращи, не само вчера. Те излизат на улицата в името на всички онези, които са изолирани по жилищата си и не могат да закупят дори храна или медикаменти. "Трябва да им помогнем. Освободете хората в Шанхай!"

Протестите в Пекин последваха демонстрациите в Шанхай и други градове в източната част на Китай като Нанцзин и Урумчи. В Шанхай протестиращите настояваха да бъде сложен край на локдауна. Те скандираха "Да живее народът" и "Обичам Китай".

Китаците портестират обаче далеч не само срещу строгата антипандемична политика. Те отправят сериозна критика и срещу правителството. Така например в рамките на демонстрациите частично имаше призиви за оставка на Си Дзинпин. Един от протестиращите каза пред АРД: "Ние сме тук заради пожара в Урумчи, при който загинаха хора. Урумчи е изолиран от над 100 дни. Хората в Шанхай знаят какво е това. Ние бяхме два месеца в локдаун. Затова днес имаме смелостта да протестираме. Когато публикуваме нещо за Урумчи в мрежата, властите трият нашите постинги и видеа и блокират профилите ни. Днес сме тук, за да заявим: Не на диктатурата, да на демокрацията. Си Дзинпин да си ходи!". При протестите в Шанхай полицията подходи твърдо срещу демонстрантите. Много хора бяха арестувани. Сред тях бе и репортер на БиБиСи, въпреки че е имал акредитация. Според медията след като е бил задържан, той е бил удрян и ритан от служителите на реда.

Протестите в Китай срещу строгата антипандемична политика бяха предизвикани от пожар в жилищна сграда в Урумчи, избухнал в четвъртък вечерта. По официални данни пожарът е взел десет жертви. В китайските социални мрежи обаче има слухове за повече загинали. До момента обаче тене могат да бъдат потвърдени. Поради блокадите, наложени заради Ковид-19, пожарната не е успяла да стигне навреме до горящата сграда, казват местни хора.

Китайското държавно и партийно ръководство продължава да държи на курса за нулева Ковид-политика. Въпреки строгите мерки обаче през изминалите дни страната отбеляза нови рекорди в броя на новите инфекции.

Автор: Ева Ламби-Шмит