Новини Реакция

Депутатите приеха на първо четене удължения бюджет за догодина

  29.11.2022 17:07  
Депутатите приеха на първо четене удължения бюджет за догодина

След повече от 4 часа обсъждания народните представители приеха на първо четене удължаването на бюджетите на Държавното обществено осигуряване, на Здравната каса, и като цяло на Държавния бюджет. Това стана със 127 гласа "за", 2 "против" и 90 гласа "въздържали се".​ Основният спор в пленарната зала беше дали е необходимо да се приема удължителен закон, или кабинетът трябва да внесе редовен бюджет. Втората теза се защитаваше от "Продължаваме промяната" и БСП, според които в противен случай ще има замразяване на доходите. От левицата дори призоваха между двете четения да се внесе "умерен проект от мерки, с които да се подкрепят доходите на хората", например чрез покачване на минималната работна заплата.

От ГЕРБ-СДС защитиха решението на кабинета за удължителния закон, защото според тях по този начин няма да се стигне до прекомерни харчове, а политиката по доходите ще бъде решена от ново редовно правителство, когато то бъде сформирано. Най-добрата социална мярка е опитът да се овладее инфлацията, смятат още от най-голямата политическа сила в парламента.

По-рано Бюджетната комисия на НС одобри промени, с които ще се облагат 33% от свръхпечалбите на компании от енергийния сектор. Обхватът на тези компании обаче все още не е съвсем ясен. Те трябва да правят вноски, с които да се подпомагат най-уязвимите заради високите цени на горивата. Все още не е ясна и схемата, по която ще се прави това подпомагане. Окончателно текстовете трябва да бъдат гласувани в пленарната зала.