Светът

ЕК спира над 13 млрд. евро за Унгария, Орбан е готов да блокира решенията на ЕС

  30.11.2022 16:53  
ЕК спира над 13 млрд. евро за Унгария, Орбан е готов да блокира решенията на ЕС

Европейската комисия препоръча милиарди, които Унгария трябва да получи от Брюксел под формата на фондове, да бъдат изплатени едва когато страната спази поетите ангажименти за гарантиране на върховенството на закона.

Комисията препоръчва замразяването на общо 7,5 млрд. евро от бюджета на Общността и 5,8 млрд. евро от Плана за възстановяване и устойчивост. 

Комисията формално одобри унгарския план за възстановяване. Но плащанията по него следва да се извършат само ако страната изпълни определен набор от условия. Част от тях са свързани с процедурата, която Комисията започна срещу Будапеща заради проблеми с върховенството на закона. 

Очаква се скоро Съветът на министрите на ЕС да гласува по препоръката. За да бъде взето окончателно решение, е необходимо квалифицирано мнозинство от 65 процента. То се равнява на гласовете на 15 от 27-те страни членки, пише DW

С притеснение се очаква отговорът на Унгария, която разполага със сериозни лостове за оказване на натиск върху ЕС. Правителството в Будапеща може да блокира всички решения, които изискват единодушие в ЕС. Това се отнася например за санкциите срещу Русия или решенията за подкрепа на Украйна.