Новини

Изборният кодекс за трети път влиза в зала

  01.12.2022 10:44  
Изборният кодекс за трети път влиза в зала

Изборният кодекс влиза за трети път в пленарна зала. До момента депутатите успяха да приемат заглавието и да приключат дебатите по първия параграф. 

Само това упражнение отне 18 часа пленарно време (около 3 часа бяха дебатите по заглавието и 15 - по първия параграф - б.а.) Очаква се днес депутатите да гласуват първия параграф на законопроекта. С това ще се решат и спорните въпроси за преброителните центрове, район "Чужбина", избирателните списъци и Обществения съвет към ЦИК и увеличаването на състава ѝ от 15 на 25 души. Очаква се ГЕРБ да се откажат от премахването на район "Чужбина", закриването на Обществения съвет към ЦИК и увеличаването на броя на заявленията за разкриване на секции извън страната. В петък Делян Добрев от ГЕРБ пое ангажимент да остане и дистанционно електронно гласуване, а по-рано през седмицата от партията на Борисов декларираха, че флашките ще останат и ще има видеозаснемане. След като предложенията по първия параграф бъдат приети, депутатите ще продължат със следващите текстове. Очаква се "Продължаваме промяната" да направи опит да бламира прекрояването на Изборния кодекс с процедурни хватки. На предните две заседания за изказвания се записваше почти цялата група на ПП, като в хода на дебата по традиция се правеха реплики, дуплики и процедури по начина на водене, които допълнително проточиха обсъжданията. 

Т.нар. "коалиция хартиена бюлетина" между ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП има две опции за противодействие и респективно забързване с прекрояването на ИК - да прекратят дебата по-рано или след гласуването да бъде изчетена по-голяма част от законопроекта и така обсъждането ще е за по-голяма част от текста.