Анализи Коментари

Пеканов: Дефиницията за енергийна бедност се финализира

  01.12.2022 10:56  
Пеканов: Дефиницията за енергийна бедност се финализира

Експертна комисия вече финализира проект за промени в Закона за енергетиката, който предвижда въвеждане на дефиницията за енергийна бедност – това обяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Вицепремиерът уточни, че дефиницията стъпва на методология, изготвена  помощта на учени от Българската академия на науките (БАН).

"И определя енергийно бедните домакинства като тези, чийто разполагаем ги поставят под персонализирания праг за енергийна бедност, който пък зависи, е функция от абсолютния праг на бедността, но взима и предвид характеристиките на конкретното домакинство, както и техните разходи за енергия", каза Пеканов.

"Комисията смята, оптимизира, и критериите, съответно необходимите данни за дефинирането на този статут до три – доходен критерий, социален критерий, включително ТЕЛК и пенсионен статус, което определя и нуждите от енергия на домакинствата, както и жилищен критерий, включително възраст и статут на обновление на сградата", продължи той.

Приемането на дефиницията предстои до края на тази или следващата година, каза още Пеканов. Това е ангажимент на страната ни по Плана за възстановяване и устойчивост.

След промените в Закона и изготвянето на специална наредба за прилагането на дефиницията "всички политики, например по енергийна ефективност, съответно капиталови разходи или оперативни разходи, например по отношение на уязвимите потребители, ще могат да се използват в следващите години именно, за да подпомагат най-нуждаещите се", каза още вицепремиерът Пеканов.