Коментари

Ангелов: Некадърници са правили поръчката за медицинските вертолети

  01.12.2022 14:15  
Ангелов: Некадърници са правили поръчката за медицинските вертолети

„Хората, които са правили поръчката за медицинските хеликоптери, са некадърници. Те не познават закона, лишили са хората от хеликоптери. Гвоздейков (Георги Гвоздейков, изпълнителен директор на държавното дружество ХЕМС) е представител на транспортна компания към Министерство на транспорта, той няма отношение към здравеопазването”.

Това обясни в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов.
„За медицинските вертолети той (Гвоздейков), няма отношение към поръчката за хеликоптерите”, повтори Ангелов и обясни, че в самата поръчка няма направено проучване за цената и параметрите на медицинските вертолети.

„Такова проучване не е направено, нарушен е Законът за обществените поръчки. Прогнозната цена не е актуална към датата на поръчката, вероятно са стъпили на старо проучване от 2020 г. затова поръчката се прекратява. Пазарно проучване не е направено”, повтори отново Ангелов. Той обясни, че министър след неговото управление е спрял поръчката за вертолети за медицински нужди. Относно обсъжданите и днес в парламента промени в Изборния кодекс Ангелов обясни днешното поведение на ГЕРБ с отказа си от закриване на Обществения съвет към ЦИК и за откриване на район „Чужбина” с желанието им да осигурят прозрачност за изборния процес.

„Винаги сме защитавали прозрачността и успяхме да стигнем до консенсус, че Общественият съвет към ЦИК е нужен. Ако той дава гаранции за честни избори, а ние сме за максимални гаранции изборният процес да е прозрачен и достъпен за всеки български гражданин, значи остава”, каза Ангелов.

„Защитаваме възможността за гласуване и с машина, и с хартия. Това е най-демократичният подход. Може би сме единствената партия, която защитава интересите на всички хора, а не само на определена група, която налага със сила своите аргументи”, обясни бившият здравен министър. „Свикнали сме да се вслушвали в гласа на българските граждани, а не да се държим детински”, допълни той.

„Всеки да има възможността да провери какво се е случило. Ще защитаваме в зала възможността на всеки българин да провери изборния процес. Ще вземем решението, което е в полза на всички български граждани. Това е логиката на демокрацията и това е нашата мисия в парламента”, каза Костадин Ангелов.

Той коментира и изказването на Кирил Петков, че не биха предложили правителство на малцинството, ако бъде приета хартиената бюлетина. „Днес разбрахме от ПП, че не желаят да направят правителство, казвайки, че ако парламентът приеме хартиената бюлетина, те ще откажат. Това е липсата на държавници и отговорни политици. Белег за това да си държавник е къде си поканен по света. Преди дни нашият лидер Бойко Борисов бе поканен от вселенския патриарх Вартоломей. Той подари жезъл на вселенския патриарх и Вартоломей служи Литургия с този жезъл. Подарихме жезъла в знак на благодарност, че той е дал автокефалност на Украинската православна църква”, допълни депутатът от ГЕРБ.