Бизнес Новини

Социална тарифа за енергийно бедните - 70% от електроенергията, плащана от останалите битови потребители

  01.12.2022 16:16  
Социална тарифа за енергийно бедните - 70% от електроенергията, плащана от останалите битови потребители

Въвеждане на социална тарифа за енергийно бедните домакинства, която да бъде 70 процента от стойността на електроенергията, плащана от останалите битови потребители - тази мярка беше представена от председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на форум за енергийната бедност и ангажиментите на държавата. 2,8 млн. души или 40 процента от населението са енергийно бедни, сочат данни на КНСБ. Социалната тарифа за енергийно бедните трябва да бъде приложена за период от 5 години, разви мярката Иванов и допълни, че тя е за определено потребление:

"За енергийно бедни домакинства, които са на централно топлоподаване, базова помощ ще бъде в рамките на 100 киловатчаса на месец. Домакинства, които нямат централно топлоподаване, по необходимост за хигиенни нужди имат бойлер, тази стойност на границата се повишава на 150 киловатчаса на месец". Помощи за отопление получават малко над 300 000 души, а енергийно бедните са 2,8 млн. – в пъти повече, заяви на форума президентът на КНСБ Пламен Димитров:

"За мен е по-важно да минем през тази зима, макар и с малко по-мръсен въздух, но да бъдат оцелели тези самотници по селата, които ги намираме замръзнали".