Бизнес

Приятелски фирми на властта поемат отново ББР

  01.12.2022 16:34  
Приятелски фирми на властта поемат отново ББР

От банка за развитие на малкия и среден бизнес ББР е на път отново да се превърне в банка за развитие на приятелски фирми на властта. Това обяви от парламентарната трибуна народният представител от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер, който докато беше министър на иновациите, отговаряше като принципал за държавната банка.

В специална декларация ПП алармира, че служебното правителство премахва "професионално избрания с единствения прозрачен конкурс борд на ББР, който е започнал реално да прочиства порочните практики от миналото".

Ден преди това бившият премиер Кирил Петков съобщи в профила си във Фейсбук, че от надзора на банката са освободени двама от нейните членове, назначени преди година от самия Петков. Става дума за Валентин Михов и Васил Щонов, които по думите на Петков са заменени от "хора, приближени на задкулисието - единият, от които назначен директно от ДПС". 

"Няма връчен мандат за съставяне на правителство, няма внесен бюджет, въпреки че законът го изисква, има само празни приказки и координация с ДПС дори за това кой да оглави спортната комисия в парламента. Срам, г-н Президент!", написа във ФБ Кирил Петков.

От статия на в.Капитал става ясно, че служебният министър на иновациите Александър Пулев е внесъл искане в БНБ за получаване на одобрение на двама нови членове на Управителния съвет - Димо Спасов и Илия Караниколов. И двамата са били преди години в ръководството на ББР. Освен тях управителният съвет предстои да се попълни с още две лица Иван Церовски и Валери Маренски, твърди "Капитал".

Изданието припомня, че Димо Спасов е бил начело на ББР през 2013-2014, назначен от тогавашния финансов министър Петър Чобанов, понастоящем депутат от ДПС. Спасов също така е бил на ръководна позиция в Първа инвестиционна банка, по време, когато банката е рефинансирала кредитирани от КТБ фирми, свързани с Делян Пеевски - "Булгартабак" и "Водстрой 98".

Валери Маренски пък е бил директор "Риск" в ББР от 2018 до 2022 г. - т.е. в периода, в който са сключени най-големите й скандални експозиции, пише "Капитал".

Днес в парламента Даниел Лорер припомни, че преди година служебното правителство установи осем фирми, които са получили близо 1 млрд. лева от кредитния портфейл на държавната банка, от които поне 200 млн. лв. няма да се върнат.  Според Лорер прокуратурата удобно бави разследването за сигнала по отношение на един от тези заеми на стойност от 150 млн. лв. за фирмата на "лицето, известно като Вълка".  "В същото време четем в пресата, че същият човек, който е подписвал в банката част от тези кредити, които сега няма да се върнат, някой го е предложил да се върне в управлението на банката", каза той.  "Изглежда юмрукът, вдигнат за борба със завладяната държава миналата година, се обръща и започва да натиска самите хора, които наистина заработиха в тази кауза", добави Лорер.

Той разкритикува и слулужебният министър Александър Пулев, който обяви преди време, че пише слаб 2 на управлението на ББР. "В същия момент вече бившото ръководство оповести, че същият този министър, е отказал да съдейства за изясняване обстоятелствата около известните проблемни кредити в тази банка. Оказва се, че двойката има друг смисъл. Това е слаб 2 за бъдещето на малкия и среден бизнес и борбата с корупцията от това служебно правителство", каза Лорер.   

Към момента ББР има трима члена на управителния съвет - председател е Крум Георгиев, а изпълнителни директори са Цанко Арабаджиев и Марияна Петкова. Надзорният съвет също беше тричленен, като в него влизаха назначените от Кирил Петков Валентин Михов и Васил Щонов, за които става ясно, че вече са освободени. Третият член е останалият още от времето на ГЕРБ Стамен Янев. Преди няколко седмици министър Пулев добави към тях Росен Карадимов и Деляна Иванова, които веднага станаха съответно председател и зам.-председател на надзора.