Новини

Връща се хартиената бюлетина и в секциите с над 300 избиратели

  01.12.2022 17:37  
Връща се хартиената бюлетина и в секциите с над 300 избиратели

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП - общо 124, окончателно беше прието връщането на хартиената бюлетина в секциите с над 300 избиратели. "Продължаваме промяната", "Демократична България",  "Възраждане" и "Български възход" - общо 95 депутати гласуваха "против".

Мнозинството записа на второ четене, че "в избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване."

Преди това повече от един час депутатите не можеха да стигнат до гласуване по предложението за връщане на смесеното гласуване, след като по предложение на БСП дебатите по параграфа, свързан с връщането на хартията в големите секции, бяха прекратени. Стигна се до спорове между Кирил Петков от  "Продължаваме промяната" и Георги Свиленски от БСП, в който се намеси и председателстващият Росен Желязков:

"Става въпрос за кражбата на вота на българските граждани! Това не може да продължава така и това, че са първа политическа сила, не ви дава право да ограничавате свободния глас на българските депутати", извика Кирил Петков от парламентарната трибуна.

"Уважаеми колеги, премете това като нормален ораторски патос, нищо не се е случило чрезвичайно. Първата процедура вие поискахте за прекратяване на заседанието, тогава не милеехте за записаните за изказване", отбеляза Росен Желязков.

"Да напомните на всички народни представители какво се случва, когато те се опитат да насилят волята на българския народ. Последния път ги изнасяха с бял автобус", каза Асен Василев.

"Стига сте призовавали от тази трибуна за бунтове, защото бунтовете ги видяхме. Сега има мнозинство в парламента, което иска да работи", добави Георги Свиленски. В доклада на второ четене на Изборния кодекс предстоят други предложения на ДПС, с които, ако бъдат подкрепени, на местните избори догодина, ще се гласува с машини с оптично устройство за сканиране, но ако има предсрочни парламентарни избори, преди местните - избирателите ще гласуват смесено - с хартия или с машина. Депутатът Хамид Хамид от ДПС обясни какво означава подкрепата за гласуване на предложението за гласуване с хартиени бюлетини:

"В преходните и заключителните разпоредби този текст ще действа, ако го приемете, за местните избори. Той няма да се прилага сега. Този текст е обвързан с машините, които ние предлагаме. Машините трябва да има какво да сканират. Няма да сканират приятното лице на г-н Ананиев, ще сканират бюлетини. И затова трябват хартиени бюлетини".