Новини

Бюро на научното списание Хермес беше открито в Софийския университет

  01.12.2022 17:59  
Бюро на научното списание Хермес беше открито в Софийския университет

Във Франкофонския център на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се състоя официалното откриване на Бюро на научното списание "Хермес". По-късно проф. Доминик Волтон изнесе лекция в заседателна зала 2 на Софийския университет на тема "Геополитически залози на Европа", съобщи пресцентърът на висшето училище.

На събитието присъстваха проф. Мария Стойчева - заместник-ректор на Софийския университет, проф. Доминик Волтон, проф. Албена Василева-Йорданова - директор на Франкофонския център, Петър Топарев - ръководител на националното бюро за България на международната франкофонска агенция (AUF), доц. Соня Георгиева - ръководител на бюрото "Хермес" в Софийския университет, проф. Мадлен Данова - декан на Факултета по класически и нови филологии (ФКНФ), проф. Жил Руе от университета Версай-Сент Кантен, представители на посолството на Франция в България, преподаватели и студенти от различни факултети на Софийския университет.

Събитието бе открито от ръководителя на Франкофонския център на Алма матер проф. д-р Албена Василева-Йорданова, която представи проф. Доминик Волтон. Той е един от водещите френски изследователи в областта на хуманитарните и комуникационни науки. Основател и директор е на научната лаборатория по комуникация и политика при Националния център за научни изследвания във Франция (CNRS).

През 2007 г. поставя началото на Института за комуникационни науки (ISCC). През 1988 г. създава и ръководи досега международното списание"Хермес", чиято цел е да изследва по интердисциплинарен начин комуникацията, нейните връзки с хората, технологиите, културите и обществата, както и езиковото многообразие и националните идентичности. Основни тематични направления в изследванията на Доминик Волтон са: Европа - политика, култура, антропология, мондиализация и културно разнообразие, връзките наука - технологии - общество, публично пространство и политическа комуникация, информация и журналистика, интернет и дигиталният свят и др. Неговите книги са преведени на 23 езика и са публикувани в 26 страни в света.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мария Стойчева приветства Доминик Волтон с добре дошъл в най-големия и най-стария университет в България, който задава знака за качество на българското висше образование. Тя посочи, че Франкофонският център на Софийския университет е добре функциониращ, а отварянето на Бюро на "Хермес" не е просто жест към едно френско научно списание. В него се концентрират теми, които са изключително актуални и важни за Софийския университет. Проф. Стойчева посочи, че в списанието се акцентира на интердисциплинарните изследвания и то засяга някои от най-актуалните теми в нашето съвремие.

Тази тематична отвореност на списанието е много важна за Софийският университет, тъй като в него се изучават всички научни направления и това отваря възможност за нашите студенти, докторанти и преподаватели да публикуват и да се запознават с публикациите в него. Така могат да се организират различни събития с фокус върху тази интердисциплинарност. Проф. Стойчева отбеляза, че идеалът на информацията е да казваме истината и добави, че за комуникацията е важно да споделяме и обменяме идеи. С откриването на това бюро на списанието нашата цел е не толкова да информираме какво се публикува, но да установим канал за комуникация, посочи проф. Стойчева и отбеляза, че очаква добро развитие на тази инициатива.

Директорът на Френския институт в България Пиер Колио изрази радостта си да гостува в Софийския университет и посочи, че инициативата и присъствието на колекцията на списание "Хермес" в Алма матер е една от най-важните теми и процеси, които трябва да се развиват, да бъдат в сърцето на дебатите на идеи и на споделянето им. Списанието "Хермес" е един от най-добрите примери за това. По думите му именно Софийският университет е най-подходящото място за откриването на това бюро. Пиер Колио изтъкна колко е важно да се поддържа жива франкофонията, която идва от сърцето на българите, които членуват в Международната организация на франкофонията от 1991 г. - вече повече от 30 години. Тази инициатива заслужава да получи своя достоен отклик, каза Пиер Колио и благодари на Доминик Волтон за това.

Доминик Волтон отбеляза, че научното списание "Хермес" има 2000 автори за 35 години и е напълно подкрепяно от Френския национален научноизследователски център. То се опитва да запълни една голяма празнина между научните изследвания и комуникацията, посочи Волтон. По думите му комуникацията е изключително важна. В Западния свят да се комуникира е нещо централно и в същото време комуникацията се критикува и се смята за манипулация. По думите му информацията е посланието, докато комуникацията е отношението с другия, най-сложното нещо. Въпросът е да се обмисли съотношението между информация и комуникация, да се осмисли какво е комуникация и какво е некомуникация, т.е. провал в комуникацията. Доминик Волтон определи научните цели на списанието, което се интересува повече от комуникация, отколкото от информация, защото е по-сложно нещо. Интересува се от отношенията между човешката и техническата комуникация, и предпочита човешката комуникация, защото това е животът, другите и отношението между тях. Списанието защитава културното и езиково многообразие. В изказването си Доминик Волтон акцентира и върху рецепцията в комуникацията.

След официалното откриване проф. Доминик Волтон представи темата "Геополитически залози за Европа" на публична лекция в Софийския университет, акцентирайки върху ролята на страните от Югоизточна Европа относно бъдещето на европейското единство. Той обърна специално внимание на съхраняването на националните идентичности и равнопоставеността на различните езици, на необходимостта от съвместни действия в тази насока, на бдителността по отношение на негативните ефекти от повсеместната дигитализация на комуникациите във всички сфери - политика, икономика, общество, култура. В последвалия дебат участваха проф. Ингрид Шикова и проф. Антони Тодоров. Включиха се и други преподаватели, студенти и гости на събитието.