Спорт

Германия отпадна в груповата фаза на второ поредно световно първенство

  02.12.2022 09:00  
Германия отпадна в груповата фаза на второ поредно световно първенство

Германия отпадна в груповата фаза на второ поредно световно първенство, след като остана на трето място в група Е на Мондиал 2022 в Катар. В последния си мач от потока Бундестима се наложи с 4:2 над Коста Рика, но това не бе достатъчно. В същото време Испания загуби с 1:2 от Япония и изпревари Германия за второто място с по-добра голова разлика. Азиатският тим пък е изненадващият победител в потока и в 1/8-финалите ще играе с Хърватия, докато съперник на Испания ще бъде Мароко.

Япония - Испания - 2:1 (0:1)
голмайстори: 0:1 Алваро Мората 11, 1:1 Рицу Доан 48, 2:1 Ао Танака 51

Отборът на Испания загуби от Япония с 1:2 в третата си среща от група Е на световното първенство по футбол в Катар. И двата отбора се класираха за осминафиналите на турнира като първи и втори в групата, съответно с 6 и 4 точки. В другия мач Германия победи Коста Рика с 4:2, но и двата тима отпаднаха от Мондиал 2022. Германците останаха на трета позиция с 4 точки, а Коста Рика завърши с 3 в актива си. Испания изпревари Германия в класирането в група „Е“ заради по-добрата си голова разлика, а след успеха над германците в първия мач тимът на Япония постигна втора впечатляваща победа на първенството в Катар и то пак след обрат през второто полувреме.

Отборът на Япония създаде първата по-опасна атака в срещата на стадион „Халифа Интернешънъл“ в Ал Раян. Юня Ито излезе в добра позиция в 8-ата минута, но стреля вдясно от вратата на противника. Испания отговори три минути по-късно с попадение на Алваро Мората. Той се разписа за 1:0 в 11-ата минута след като засече с глава центриране на Сесар Аспиликуета. Мората отбеляза 30-ия си гол в 60 мача за националния отбор и стана вторият футболист, който вкарва в първите си три срещи за Испания на Световно първенство след Телмо Сара през 1950 година.

Пак Мората застраши вратата на Япония в 23-ата минута, но не успя да отправи достатъчно силен удар. Изстрел на Даичи Камада в 36-ата минута бе блокиран от защитата на испанците, а в 43-ата Дани Олмо получи добър пас и стреля, но бранител на Япония се намеси навреме.

Подобно на първия си мач срещу Германия японските футболисти излязоха много мотивирани за второто полувреме. В рамките на три минути японците осъществиха пълен обрат. Влезлият като резерва Рицу Доан изравни за 1:1 в 48-ата минута с много добре насочен удар от дистанция.

В 51-ата минута тимът на Япония се възползва от неорганизирани действия на защитата на Испания. Друга резерва Каору Митома овладя топката на крайната линия и върна към Ао Танака в наказателното поле, а той от близко разстояние отбеляза за 2:1. Попадението първоначално не бе зачетено, но след преразглеждане със системата за видеоарбитраж - ВАР бе признато, тъй като решението бе, че топката не е напуснала очертанията на терена с пълния си обем.

Развитието на класирането в групата предложи много емоции за феновете, тъй като в един момент Испания бе извън първите две места заради временната преднина на Коста Рика срещу Германия в другия мач.

В следващите минути испанските национали се успокоиха и задържаха владението на топката за по-дълго, очаквайки точния момент да атакуват, но японците показаха добра организация в защита. Такума Асано пробва мерника си за Япония в 70-ата минута, но прати топката вдясно от вратата, а четири минути по-късно и Марко Асенсио не сполучи за Испания.

Дани Олмо също стреля към вратата на противника десет минути преди края на редовните 90, но бранителите на Япония пак се справиха, а в 83-ата стражът на Испания Унай Симон трябваше да се намеси след удар на Ко Итакура. Асенсио пропусна добра възможност да изравни в 90-ата минута, когато не успя да преодолее Шуичи Гонда и резултатът остана 2:1 за Япония.

Коста Рика - Германия 2:4 (0:1)
голмайстори: 0:1 Серж Гнабри 10, 1:1 Йелцин Техеда 58, 2:1 Хуан Варгас 70, 2:2 Кай Хаверц 73, 2:3 Кай Хаверц 85, 2:4 Никлас Фюлкруг 90

Отборът на Германия победи Коста Рика с 4:2, но победата не донесе радост за Бундестима, който завърши трети в група Е на Мондиал 2022 и на второ поредно световно първенство отпадна още в груповата фаза.

Двубоят на стадион "Ал Байт" премина през редица обрати, но в крайна сметка резервите Кай Хаверц и Никлас Фюлкруг донесоха успеха за Германия, който се оказа недостатъчен, след като в другия мач от групата Япония надигра Испания с 2:1 и германците останаха трети с равни точки и по-лоша голова разлика от втория Испания. Изненадващ победител в тази група стана съставът на Япония, който завърши на върха с 6 точки.

Двубоят бе исторически, тъй като за първи път жена бе главен съдия на мач от световно първенство по футбол за мъже. Тази чест се падна на французойката Стефани Фрапар, която се справи със задачата си и ръководи успешно двубоя.

Вратарят на Германия Мануел Нойер също ще помни този мач, тъй като стана вратарят с най-много мачове на световни първенства. Срещата е под номер 19 за Нойер, с което той изпревари сънародника си Сеп Майер и бразилеца Клаудио Тафарел, които имат по 18 мача на световни първенства.

Бундестимът започна колебливо турнира след загуба от Япония с 1:2 и равенство 1:1 с Испания и се нуждаеше от задължителна победа в последния си мач в груповата фаза срещу Коста Рика и поне частичен успех на Испания срещу Япония в другия мач. Очаквано играчите на Ханзи Флик започнаха с натиск и още във втората минута Джамал Мусиала стреля опасно, но Кейлор Навас спаси.

Усилията на германците дадоха резултат в 10-а минута, когато Давид Раум центрира от ляво и Серж Гнабри с глава прати топката в мрежата.

Веднага след гола на Гнабри падна попадение и на другия мач, в който Алваро Мората даде преднина на Испания и това надежди на Германия, които впоследствие се оказаха напразни.

Коста Рика можеше да изравни малко преди почивката, когато Кейшер Фулер се озова на стрелкова позиция, но Мануел Нойер внимаваше и спаси.

Веднага след почивката Япония направи обрат срещу Испания и постави под напрежение Бундестима, който при тези резултати отпадаше зад борда. Това внесе припряност в действията на играчите на Германия, които отчаяно се нуждаеха от голове във вратата на костариканците.

Нервността в редиците на германците позволи на Коста Рика да изравни в 58-а минута. След центриране Венегас стреля с глава, но Нойер спаси, а при добавката Йелцин Техеда вкара топката в мрежата за 1:1 с дебютния си гол за костариканския национален отбор.

Играчите на Германия реагираха като ужилени и тръгнаха ва банк към вратата на съперника, но гредите спасиха Навас след удари на Мусиала и Рюдигер.

В 70-а минута Коста Рика осъществи пълен обрат след гол на Хуан Варгас, но радостта на централноамериканците бе твърде кратка, след като в 73-а минута Кай Хаверц се възползва от грешка в защитата и хладнокръвно прати топката в мрежата за първия си гол на световни първенства.

Три минути по-късно контраатака на Германия завърши с прострелно центриране към друга резерва Никлас Фюлкруг, но той направи фрапантен пропуск, пращайки топката в аут от три метра.

Пет минути преди края Гнабри центрира полувисоко и Хаверц вкара втория си гол в мача.
Фюлкруг отбеляза четвърти гол в последната минута. Попадението първоначално бе отменено заради засада, но след преглеждане на ситуацията с ВАР голът бе потвърден и Германия спечели с 4:2, но това се оказа недостатъчно и тимът приключи участието си на турнира в Катар.

крайно класиране:
1. Япония 3 2 0 1 4:3 6 точки
2. Испания 3 1 1 1 9:3 4 
-------------
3. Германия 3 1 1 1 6:5 4 
4. Коста Рика 3 1 0 2 3:11 3