Новини

Президентът Радев връчва първия мандат в понеделник

  02.12.2022 11:29  
Президентът Радев връчва първия мандат в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи в понеделник първия мандат за съставяне на правителство, съобщи той пред журналисти. Правото първи да опитат да съставят правителство имат победителите в изборите ГЕРБ-СДС.

"Надявам се, че допълнителното време, което дадох, е оползотворено по най-добрия начин", каза Радев, който ще връчи мандата повече от два месеца след изборите на 2 октомври. През седмицата от ГЕРБ-СДС изпратиха до останалите парламентарно представени партии своята управленска програма, като се надяват да получат подкрепа за нея. Към момента шансовете за съставяне на кабинет не изглеждат големи предвид обявеното намерение от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" да не участват в едно правителство с бившите управляващи.

Ако ГЕРБ-СДС не успеят да получат подкрепа за правителство, следващият мандат ще бъде даден на "Продължаваме промяната". Преди десет дни от партията обявиха, че ще се опитат с помощта на "Демократична България" да направят правителство на малцинството, при положение че има обединение около пет национални цели, които да бъдат изпълнени с поредица от законопроекти.

Първо условие за опита за съставяне на кабинет беше да не се връща гласуването с хартиена бюлетина. С приетите вчера поправки в Изборния кодекс то не беше изпълнено. Днес Никола Минчев от "Продължаваме промяната" обяви, че след като се приемат всички поправки, ще се вземе решение дали опцията правителство на малцинството остава.

При положение, че и "Продължаваме промяната" не успеят да съставят правителство, третият мандат ще е за политическата сила, която президентът прецени, че има най-голям шанс да се справи.

Промените в Изборния кодекс ще се прегледат детайлно

"Когато текстът на новоприетия закон постъпи в президентската институция, ще бъде разгледан най-детайлно", заяви президентът в отговор на въпрос за приетите промени в Изборния кодекс.