Новини Светът

Италия ще продължи да изнася оръжие за Украйна

  02.12.2022 11:59  
Италия ще продължи да изнася оръжие за Украйна

Крайнодясното правителство на Италия ще продължи досегашната политика на Рим и ще изнася оръжие за Украйна и през 2023 г. Това става по силата на указ, одобряващ доставките на оръжие, внесен от правителството, който сега трябва да бъде одобрен от парламента, съобщи "Ройтерс".

След идването си на власт през октомври премиерът Джорджа Мелони потвърди подкрепата си за Киев и значението на НАТО. В първата си реч пред парламента тя обеща "да продължи да бъде надежден партньор на НАТО в подкрепата за Украйна". Предшественикът й на поста Марио Драги беше силен поддръжник на Украйна, но въпросът за доставките на оръжие за Киев предизвика разногласия в Движение "Пет звезди", което беше част от управляващата коалиция. Това доведе до разпадането й и до предсрочни избори, спечелени от "Италиански братя" на Мелони в съдружие с партиите на Силвио Берлускони и Матео Салвини.

Подробностите за военните доставки на Италия за Украйна са поверителна информация, но миналия месец представител на управляващата коалиция каза, че Рим подготвя нова доставка, включваща поисканите от Киев системи за противовъздушна отбрана.

Вестник "Република" писа в четвъртък, че Италия ще предостави на Украйна четири зенитно-ракетни комплекса "Аспиде" (Aspide) с по 18 ракети всяка заедно с радари. Според вестника доставката може да бъде извършена в края на декември или в началото на януари.

Междувременно Германия ще изпрати седем танка "Гепард" (Gepard) и боеприпаси за тях, писа списание "Шпигел". Танковете се ремонтират и трябва да пристигнат в Украйна през пролетта.

Снабдяването с боеприпаси за гепардите се оказа проблематично, след като Швейцария, която има запаси от тях, отказва да ги предостави, като се позовава на неутралния си статут.