Новини Реакция

ГЕРБ отряза достъпа на партиите до флашките с изборните резултати

  02.12.2022 15:59  
ГЕРБ отряза достъпа на партиите до флашките с изборните резултати

Погромът над машинния вот и всичко свързано с него, който предприе „хартиената коалиция“, продължи и днес. Парламентът отряза достъпа на представителите на политическите сили до изборните резултати, съхранявани във флаш паметта на машините за гласуване. Това стана по предложение на ГЕРБ-СДС и с подкрепата на БСП и ДПС.

По старите правила членовете на секционните комисии проследяваха прехвърлянето на данните от гласуването от флашките в изчислителните пунктове на съответните районни избирателни комисии. Също така, при това прехвърляне можеха да присъстват изборни кандидати, както и застъпници и представители на участниците във вота. Всичко това днес беше отменено. Крайният резултат е, че всички гореизброени вече ще могат да следят прехвърлянето на данните единствено от хартиените секционни протоколи. А тези протоколи, както беше решено още вчера, ще се попълват на ръка от членовете на секционните комисии. Защо се направи така, това депутатите от „хартиената коалиция“ не си дадоха труда да обяснят.

„Направихте флаш паметта купчина неизползвана пластмаса“, констатира Надежда Йорданова от ДБ. И посочи, че като имат достъп само до хартиените протоколи, представителите на участниците във вота няма да имат начин да сверят записаното на хартия с данните в електронната памет. Съответно, няма да се знае дали секционните комисии са преброили добросъвестно всички гласове.

Асен Василев – съпредседателят на ПП, обвини хартиената коалиция“, че с промяната цели да направи още по-лесна манипулацията на вота. „Честито на крадците!“, възкликна той от парламентарната трибуна.

ФЛАШКИТЕ ЗА МАЛКО НЕ СЕ ОЗОВАХА НА УЛИЦАТА

По-рано ГЕРБ-СДС демонстрира за пореден път колко набързо и небрежно са подготвени изборните промени, за които настоява. Тук пак ставаше въпрос за флашките. В поправките се предвиждаше да се заличи от Изборния кодекс изискването след края на изборния ден секционните комисии да предават флаш паметите в съответните районни избирателни комисии.

Така на практика щеше да остане неясно какво се случва с тези флашки, когато изборите приключат – в машината ли ще останат, членовете на секционните комисии ли ще ги пазят или нещо друго. От ПП и ДБ обърнаха внимание на пропуска. Накрая депутатите от „хартиената коалиция“ мълчаливо гласуваха да се отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС. Хората на Бойко Борисов не си признаха, че са допуснали грешка.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА БРУТАЛНАТА АТАКАТА

И днес „хартиената коалиция“ продължи с бруталната си атака срещу Изборния кодекс. Очевидно намерението е да приключи напълно с промените в закона, с които хартиеното гласуване се завръща във всички избирателни секции, а машинният вот се изпразва от съдържание. Основните им цели бяха постигнати снощи на свръхнапрегнат 18-часов маратон в пленарната зала. Същото се очертава и днес, след като Десислава Атанасова - водачът на герберските депутати, получи подкрепа заседанието да продължи до приключването на законопроекта.

В петък ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС одобриха поредна порция текстове в кодекса, с които се премахва възможността машините да отпечатват протоколи с изборните резултати. Това започна още снощи, като тройката пренебрегна предложените от ПП и ДБ различни варианти, с които машинното отчитане на резултата все пак да се запази под някаква форма.

Двете формации, които активно се противопоставят на „хартиената коалиция“, предупредиха, че крайният резултат от това ще бъдат тежки манипулации, както и човешки и технически грешки на следващите избори, тъй като гласовете в секциите ще се броят на ръка, а след това и протоколите с резултатите ще се попълват по същия начин.

Надежда Йорданова от ДБ насмешливо коментира, че запазването на флашките към машините, което герберите рекламират като сериозен компромис, няма да послужи за нищо. Причината е, че членовете на секционните комисии няма да могат да видят какви данни са записани на тях. „От днес нататък единственият гарант за отчитането на вота остава „Ти броиш““, посочи Йорданова. Тя имаше предвид мрежата от доброволци, които десницата по традиция набира, за да следят коректното протичане на изборния ден.

На нападките на ДБ и ПП реагира водачът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той ги обвини, че отказали да защитят машинния вот, защото не са подкрепили идеята на движението да се заменят сегашните устройства с нови от друг модел, който брои хартиени бюлетини. "Те лъжат като излизат на тази трибуна и със своята лъжа се опитват да си прикриват срама, защото избягаха от тази зала, за да не подкрепят възможното решение в Изборния кодекс", обяви Карадайъ.

Това обаче е много манипулативна интерпретация на събитията. Всъщност, партньорите на ДПС в "хартиената коалиция" първо одобриха, а после оттеглиха подкрепата си за "броячките", както насмешливо ПП и ДБ наричат машините, предлагани от хората на Ахмед Доган. Очевидно желанието на Карадайъ е да не се кара със своите съюзници от ГЕРБ-СДС и БСП. Междувременно, Даниел Лорер от ПП изтъкна, че да се приеме идеята на ДПС за подмяна на машините, би означавало да се изхвърлят на боклука сега използваните устройства, които представляват инвестиция от около 80 млн лв.

КОМПРОМЕТИРАЩИ ЗАПИСИ - НО НЕ ОТ СЛУЖБИТЕ

В един момент съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов излезе на трибуната и пусна на телефона си запис, на който се чуваше мъжки глас да говори за избори. Водещият заседанието Йордан Цонев го порица. "Това, ако е навик от предишна служба, тук не бива да се ползва", каза Цонев, като намекна за миналото на Атанасов като ръководител на контраразузнаването. "Нямам никакви служби", раздразнено отвърна десният политик. И обясни, че става въпрос за публичен запис на кмет на ГЕРБ от Южна България, който "оценява усилията на техни активисти да фалшифицират бюлетини". Пуснатият запис не впечатли особено останалите парламентаристи.

Малко по-късно Радостин Василев, някога от ИТН, която изостави, за да стане депутат от ПП, получи наказание "порицание" от Цонев. Поводът беше, че Василев нарече "мутренско-мафиотски народни представители" опонентите си от "хартиената коалиция" в изявление от трибуната.