Коментари

Седмичен коментар

  05.12.2022 12:16  
Седмичен коментар

Изненадата Габровски

„За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички усилия, за да има България работещо правителство. Ще положа всички усилия да предложа кабинет по-далеч от политическото говорене и по-близо до експертността“.

Това каза номинираният за премиер от ГЕРБ неврохирург и бивш заместник-директор на "Пирогов" чл.-кор. проф. д-р Николай Габровски при връчването от президента Румен Радев на първия мандат за съставяне на правителство

В президенството освен Габровски бяха заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

ГЕРБ има една седмица да направи правителство или да върне мандата. 

ПП, ДБ и БСП вече заявиха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ.

 

Шенген ли

Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм

Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес (б.р. петък) премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50 евроВместо европейска солидарност, България получава цинизъм!.

Това написа президентът Румен Радев във фейсбук, след като стана известно решението на нидерландското правителство, че ще приеме Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира влизането на България, защото смята, че тя не отговаря на необходимите условия, за да се присъедини към зоната за свободно пътуване.

Top of Form

Bottom of Form

Има много въпросителни за такова решение, коментира „Дневник“защото то би създало шенгенска граница между България и Румъния - по Дунав, суша и море - а се твърди, че Букурещ не е готов за този сценарий и задействането му може да отнеме години. 

Според нидерландския премиер Рюте решението не е политическо, а се основава на факта, че все още е твърде рано да се постигне съгласие за присъединяването на България. Нидерландия може да преразгледа въпроса, едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност. 

Вътрешният министър Иван Демерджиев нарече изключително обидни внушенията, че срещу 50 евро може да се премине границата" и подчерта, чеБългария полага изключителни усилия, за да гарантира сигурността на партньорите си в ЕС, в т.ч.на Нидерландия, което е станало дори с цената на живота на трима гранични полицаи.

"Рюте направи внушение, че за 50 евро може да се премине границата. Българи загинаха, за да пазят не само нас, но и тях. Рюте да внимава. Това няма да мине просто така", подчерта правосъдният министър Крум Зарков пред Би Ти Ви.

Заявявам, че Прокуратурата не разполага с данни или доказателства за незаконно преминаване на границата между Турция и България срещу 50 евро. Ако нашите партньори от Нидерландия разполагат с такива данни, очаквам да ни бъдат предоставени. (Главниятпрокурор Иван Гешев)

"Нидерландия направи най-добрия коледен подарък на всички евроскептици, на популистките партии в Европа и на тези, които не искат да има силна Европа(Вицепрезидентът Илияна Йотова)

Рюте казва истината, защото границата ни сега е разграден двор. Повече от 75 хил. мигранти има в Австрия. Канцлерът казва: „Откъде дойдоха?“. А те като отидат в центровете, казват откъде са минали. Преди две години, когато управляваше ГЕРБ, миграцията бе нулева, а граничарите се ръководеха от най-добрите професионалисти. Не съм съгласен с идеята Българя да предприема контрамерки срещу Нидерландия заради позицията й. (Бойко Борисов във Враца пред младежи от ГЕРБ)

"Човекът, с когото си говорих, каза: "Докато има шанс Борисов да се върне, ние нямаме доверие, че Шенген наистина ще работи.". Съвсем отговорно казвам, че съм имал такъв разговор. Огромната причина да не сме в Шенген е рискът, че Борисов или негово правителство може да управлява в бъдеще и те не искат да имат този риск за тяхното пространство"(Кирил Петков)

Незаслужено и унизително. България е изпълнила критериите за приемането ни в Шенген. Въпреки това ни третират като втора ръка хора. А ние не сме. Трябва да го заявим достатъчно твърдо без да превиваме гръб и да се подмазваме за подаяния. Шенген е една от малкото теми, която ни обединява. Нека всички заедно и категорично да защитим националния си интерес. (Корнелия Нинова)

 

"Български възход" ще внесе предложение за решение в Народното събрание, с което да се задължи премиерът да гласува против всички инициативи на Нидерландия като реципрочна мярка на блокирането на членството ни в Шенгенското пространство.(Стефан Янев)

 

Според данни на нидерландската банкова асоциация прането на пари в Нидерландия възлиза на 16 млрд. евро годишно. Нидерлания е основен хъб за наркотрафик  в Европа. Актуални са показните убийства като в Третия свят на адвокати и журналисти, които „ровят“ около наркокартелите. Дори премиерът Рюте беше поставен под засилена охрана след поредното показно убийство на журналиста Петер де Врийс. Според данни на Европол контрабандата на кокаин в Европа ежегодно възлиза на почти 6 млрд. евро, като половина от този наркотик влиза през пристанище Ротердам. 

Винаги съм застъпвал тезата, че не може с днешни ценности  и правни разбирания да се съди за миналото. Но заедно с това – онези, чието минало е натоварено с отвратителност, трябва да ги признаят, да се покаят и да бъдат по-смирени. Нидерландия не е преминала по този път, за да съди България, която не е причинила нищо подобно на други народи. България не е търгувала с роби, не е избивала с геноцидна страст населението на Индонезия, борещо се за свобода в периода 1945-1950 г. 

 

Затова на такива като премиера Рюте казвам едно: когато първенците на моята родина през 1879 г. са гласували свещения текст от Търновската конституция – че всякой роб, стъпил на земята българска, свободен става – вие сте продължавали да експлоатирате робския труд и сте трупали богатства от това престъпление чак до 1910 г., когато отменяте робството в последните си колонии на Карибите. (Д-р Борислав Цеков, експерт по конституционно право, „24 часа“)

Австрия от своя страна изрази съмнения за България и не е ясно как ще гласува на 8 декември на срещата на министрите на вътрешните работи и на правосъдието от ЕС.

Шенгенското пространство за свободно движение на стоки и хора сега се състои от 22 държави от ЕС (България, Кипър, Ирландия, Хърватия и Румъния са извън него) и четири извън ЕС (Лихтенщайн, Исландия, Норвегия и Швейцария). 

В масовите препирни на депутатите изгоряха 80 млн. лв.

Две седмици, четири заседания и повече от 40 часа дебати бяха нужни на депутатите да приемат Изборния кодекс, който върна водещата роля на хартиените бюлетини (с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП) и на практика обезсмисли машините.

Най-съществените промени, както съобщава „Сега“, са:

✓ възстановява се гласуването с хартиени бюлетини във всички избирателни секции, като вече ще се използва параван, а не тъмна стаичка;
✓ машините за гласуване вече ще разпечатват бюлетини с гласа на избирателите, а не контролни разписки. Тези „бюлетини от машинно гласуване“ ще се подпечатват от секционната комисия и ще се пускат в специална урна;
✓ машините няма да отпечатват протоколи с резултатите в края на изборния ден;
✓ резултатите от гласуването във всяка секция ще се отчитат, като членовете на секционните комисии ще броят на ръка двата вида бюлетини – обичайната хартиена и машинната. Данните от броенето ще се попълват, отново ръчно, в хартиен протокол;
✓ въвежда се видеонаблюдение и видеозаснемане на работата на секционните комисии след края на изборния ден, когато се броят бюлетините;
✓ остават флашките, на които ще се записват данните от машините. Тези данни обаче няма да бъдат достъпни нито за секционните комисии, нито за представителите на партиите, нито за застъпниците, когато се прехвърлят в изчислителните центрове на районните и общинските избирателни комисии;
✓ отхвърлен беше проектът за интернет гласуването;
✓ влизането в действие на изборния район в чужбина беше отложено за 1 януари 2025 г.;
✓ ЦИК трябва да започне експерименти със защитена хартия за бюлетините за машинно гласуване в срок от 3 седмици от приемането на закона.

Парламентът отряза достъпа на представителите на политическите сили до изборните резултати, съхранявани във флаш паметта на машините за гласуване по предложение на ГЕРБ-СДС и с подкрепата на БСП и ДПС.

По време на препирните от ПП многократно обявиха, че всички направени промени са признак за подготвян „заговор да се открадне вотът“ - твърдение, което депутатите от „хартиената коалиция“ яростно отричаха.

Драмата с хартиените бюлетини показа: техниката се отдалечава от нас и ние от техниката. А елитите ни, вместо да внасят разум, си позволяват да побъркват и без това разтревожения от скоростта на промените народ. България е част от модерния свят, за хубаво и лошо. И крайно безотговорно е български политици да ни превръщат в племе, което с кукерски танци ще гони духа на машината, пише проф. Ивайло Дичев в коментар за Дойче Веле.

В срок от две седмици след приемането на законопроекта президентът може да наложи вето. Според чл. 101 от Конституцията Радев ще може мотивирано да върне Изборния кодекс за ново обсъждане в Народното събрание.

Отново не четат законите

Несъстоятелно е партията, която сама реши да се асоциира с промяната, да настоява за връщане към порочния управленски модел. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти внесените в Народното събрание законови изменения, които предвиждат нов механизъм за назначаване на председателите на службите за сигурност и на главния секретар на МВР.

„До неотдавна службите за сигурност бяха под прякото ръководство, на ръчно управление от министър-председателя. Сега ни предлагат да се узакони корупционният комфорт“, заяви държавният глава в отговор на журналистически въпрос.

Главният прокурор Иван Гешев е категоричен, че тези законопроекти целят органичаване на правомощията на държавния глава, преследват политически цели, рушат устоите на демокрацията и създават предподставки за репресии. Някой отново не чете законите и Конституцията на страната. Отношенията с президента може да са напрегнати, но имаме институционално уважение, каза Гешев на среща със студенти от УниБИТ.

Колко е лошо, когато на власт дойде некомпетентността

Какво се случва в България е важно и за руснаци, и за американци, и за турци, и за китайци, и за британци, пише в коментар за в. „Труд“ Петър Кичашки, директор на Института за модерна политика. 

През последните години профанизацията е задушаваща като зловонно изпарение. Всякакви гелосани случайници се навъдиха като винарки над стара бъчва, подчертава Кичашки. То не бяха претенции за моралност, то не бяха стойки за честност, то не бяха чупки за почтеност, то не беше чудо. Появиха се някакви момчета и момичета, които е спорно дали са изговорили и пет думи по телевизия преди да бъдат изстреляни по върховете на държавата. Остави, че дойдоха с кухите си биографии и липсата си на опит, но и дойдоха с претенции, високомерие и арогантност. Считаха, че държавата започва от тях, че са вся и всьо, могат да определят кой може и кой не може да прави политика. 

Всякакви безобразия сме виждали в страната ни, но такъв фрапантен пример за профанизация като „Продължаваме промяната“ виждаме за пръв път. Тези момчета и момичета демонстрираха нагледно колко е лошо, когато на власт дойде некомпетентността. Просто профанизацията се просмуква във всяка молекула на обществото, защо висшата държавна политика да е изключение?

Ромите да ни претопят? 

Та 25 на сто от тях вече имигрираха в ЕС, а 20 на сто са гурбетчии. И броят, и делът на ромите висшисти е нараснал значително за десет години. Ромите в България вече преживяват своя първи демографски преход, спада раждаемостта. Българката сега ражда 1,деца през целия си живот, а ромката – 2,3. 

Поради липсата на достъп до здравеопазване и страх от имунизации, ромските общности се оказаха най-силно засегнати от Ковид 19. (Алексей Пампоров, из интервю в 24 часа“)

 

Гълъб Донев:

Властта е до време, глупавите решения са задълго

С необичайно слово откри правителственото заседание в сряда премиерът Гълъб Донев. Говореше на министрите, а думите му по-скоро бяха насочени към депутатите, които по това време спореха дали да задължат служебния кабинет да внесе бюджета за догодина. Донев цял ден отговаряше на атаките им. 

Обикновено в началото на правителственото заседание премиерът използва присъствието на камерите, за да изтъкне важните точки от проекта за решения на Министерския съвет. Тази сряда обаче Донев започна с напомняне към министрите, че са се клели в конституцията и трябва да я спазват. Посъветва депутатите да не губят връзка с хората, а да вземат решения, които реално ще подобрят живота. Последствията от глупавите управленски решения обаче са трайни и трудно заличими – не го забравяйте, подчерта Донев.

Гледат назад, за да тръгнат напред

Като римейк на стар конгрес на БСП изглеждаше голямата среща, събрала представители на леви формации в НДК по инициатива на партийния „дисидент“ Костадин Паскалев. Официално целта й бе да даде тласък за единение и нов ляв блок. Но присъстващите уж гледаха напред, а все се връщаха назад към столетницата и миналото си в нея. 

Зад целия дебат за рестарт на лявото прозираше друго – желанието на вътрешната опозиция на Корнелия Нинова да покаже сила и да упражни натиск за смяната й. Вместо да говорят как да се върнат левите избиратели, които вече не ходят до урните, се хванаха за формата – със или без участието на БСП да се слепи новото ляво и полека-лека дебатът се превърна „за“ и „против“ Нинова, пише Лили Клисурова в „24 часа“.

А Диляна Ценова коментира в същото издание:

„Сценарий за научно-фантастична сага да пишех, нямаше да ми хрумне, че Ицо Хазарта може да говори по телевизията за хартиената бюлетина, а Корнелия Нинова да кани Първанов обратно в БСП. Неведоми са житейските обрати, но ако за рапъра това е по-надежден източник на доходи, при Корнелия Нинова е въпрос на оцеляване. 

Съдейки по възторга на Мая Манолова, която вече превкусва триумфалното си завръщане във властта под ръка със старите муцуни и едва си поема дъх от интервюта – лидерката на социалистите е в ужас, че новото ляво обединение ще я избута от гредата. 

Интересно е, че до миналата седмица, въпреки срутището в БСП, хороскопът на Нинова се подобряваше. Връщането на хартиената бюлетина я вадеше от дебелата сянка на „Промяната“, вече предвкусваше как авторитетът й укрепва и си връща към 100-200 хил. гласа на следващите предсрочни избори. Но тогава изведнъж като насрещен влак в тунела изскочи президентът Първанов. 

За разлика от русофилството на Костадин Костадинов, Първанов е по-умерен фен на Путин, обучен хитро да лавира между своята привързаност към Москва и българските евроатлантически приоритети. Той никога не би предложил референдум за излизане от НАТО.

Няма кой да отрече тогава, заключава в коментара си Диляна Ценова, че благодарение на Корнелия Нинова сме преживели зимата, а Първанов и Манолова пак ще заглъхнат. Само късмет да има.

Депутатите да мислят за хората, а не джобовете си

Служебният кабинет всичко да им направи и да си бие камшика и после кой ще отговаря за това? Те няма как да формират разходи и политики. Не президентът им е виновен, че има служебно правителство, депутатите не мислят за проблемите на хората, а си гледат собствените джобове, коментира Мика Зайкова по Нова нюз

Нулевият ДДС за брашното и хляба, както и 25-те ст.на литър гориво нямат никакъв ефект, а само товарятбюджета. Едва 3,6% от българите могат да си плащат сметките без проблеми, а 40% въобще не могат,твърди Зайкова..

Защо България си разгради границата

Оградата на границата може да спре единствено дивите животни, не мигрантитекоментира ген. Кирил Радев, бивш директор на НСБОП. „Изпаднахме в положение да търчим след мигрантите, които вече са влезли у нас. Реално борбата започва на самата граница. Там трябва да хващаме бежанците, а не по магистралите”, каза той. 

Бях граничар в Малко Търново. Тогава границата беше уникална по отношение на защита. Говорим за годините на соца, когато границата се охраняваше както трябва. Тръгвайки по пътя към ЕС, самият съюз постави условия да си разградим границата. Точно това се случи и границата беше отворена, обясни пред Нова нюз Радев.

Удар без бомби

България е сред страните с най-застаряващо население в света - 21% са над 65 години. Очаква се през 2050 г. да намалее до 5,4 млн. души, показва проучване на Световната банка за 2019 г. На първо място е Япония, като 28% от населението в страната е над 65 години, следвана от Италия, която е с най-застаряващото население в Европа.

Канадското правителство обяви план за приемането на 500 хил. имигранти всяка година до 2025-а, като през следващите три години се очаква в страната да пристигнат почти 1,5 млн. души. Канада предприема този ход, за да запълни „дупката в икономиката си, отворена от излизащото от трудовия пазар застаряващото население.

Германският кабинет също ще насърчава имиграцията и обучението, за да укрепи икономиката на странатавъв време на отслабващ растеж и когато застаряващото население увеличава натиска върху пенсионната система.

Поредна лудост

Върху всички обществени сгради, културни институции, училища и университети да има надпис, който потвърдждава престъпния характер на комунистическия режим, предвижда законопроект на ГЕРБ-СДС. Напдисът трябва да бъде монтиран "на фасадите или на видно място" на сградите и да гласи: "Комунистическият режим в България (09.09.1944-10.11.1989 г.) и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-ото Народно събрание".

Освен това всички органи на държавната и местната власт, техните териториални звена, публично-правни организации, образователни институции, юридически и физически лица се задължават да махнат от публичните места символи във възхвала на комунизма и БКП. Символите могат да бъдат предоставени на Музея за социалистическо изкуство. 

Проектозаконът предвижда глоба в размер на една месечна заплата за неизпълнение на тези разпоредби, а при следващи нарушения глобата ще увеличи двойно.

Лично мнение

33 години продават и крадат от построеното...и още има.

Много съм любопитна къде точно комунистът Бойко Методиев Борисов ще сложи надписа "Комунизмът е престъпен" на бившия Партиен дом, построен от престъпниците комуняги, превърнат от гербаджиите в Народно събрание? Отпред или отзад, или отвсякъде - да е видно колко кофти са били съпартийците му...

Редно е да има такъв надпис и в пустата пленарна зала - бивша "Георги Кирков", варварски бастисана от демократичните хуни, които властват от 33 години.

Представям си как грее този надпис за окончателно декомунизиране над НДК и централата на ГЕРБ, която не се гнуси да заема помещения, строени от престъпници. Разбира се задължително да се изпише на Министерския съвет и Президентството.

Нека го има на виадуктите на магистрала Хемус, на всяка язовирна стена, на Моста на Дружбата, на Аспаруховия мост, на входа на АЕЦ "Козлодуй", на Мариците, на всички вецове и каскади, върху фасадите на болниците от ВМА до Етрополската...

Ако ли не, разрушете всичко, построено от престъпния комунистически режим! (Зоя Деяновабивш главен редактор на „Седмичен Труд“, фейсбук)

Новият посланик на САЩ ще помага срещу влиянието на Русия

Нито веднъж на сенатското изслушване за одобряването му като нов посланик на САЩ в България номинираният Кенет Мъртън не произнесе думата "корупция". Изобщо не се спомена в залата за най-масовото санкциониране по закона "Магнитски" на бивши високопоставени български служители или че един от тях е депутат в новия парламент и уважаван в партията си, съобщи „Дневник“. Нищо за борбата с организираната престъпност, трафика на хиляди мигранти или проблемите с върховенството на закона и свободата на медиите. Но пък имаше съвсем конкретен въпрос от сенатор демократ за съдбата на "Лукойл" и намерението на служебното правителство на президента Румен Радев да изнася за трети страни горива от рафинерията в Бургас.

Войната на Русия срещу Украйна прави координацията ни с България по-важна от всякога, заяви номинираният за нов посланик на САЩ у нас Кенет Мъртън, който ще смени Херо Мустафа. Той допълни, че ако бъде избран на поста, ще продължи да помага в борбата на България да пребори влиянието от Русия.

Господ да ни е на помощ

Без да е виновна България, само защото е външна граница, ние станахме застрашена страна. Като станем буфер, Господ да ни е на помощ. Политиката на Западна Европа е убийствено погрешна, тя доведе до ислямизация и въвеждане на джендър идеологията, съсипваща християнски брак и ценности. 

Европа днес е 51-вият щат на Америка без право на глас, защото това е линията на Сорос, който има поддръжници в България. Защото това е Америка на Байдън, не Америка на Тръмпзаявява в интервю за радио „Фокус“ бившият конституционен съдия и бивш депутат Георги Марков. 

Путин: Западната подкрепа за Киев спира преговорите

Байдън: Ще преговарям с Путин, ако търси начин за прекратяване на войната

Позицията на Запада, който подкрепя и въоръжава Украйна, води Киев до отказ от преговори за прекратяване на войната според руския президент Владимир Путин в телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц. Путин обърнал внимание на „деструктивната линия за западните страни, включително Германия, които напомпват киевския режим с оръжия и обучават украинските въоръжени сили“.

Позицията на Киев е – мирни преговори са възможни, само ако Русия спре всички свои атаки на украинска територия и изтегли войските си от Украйна. Според това изявление на Зеленски разговори няма да бъдат възможни, докато Путин е на власт.

От своя страна Шолц призова Путин да намери дипломатическо решение на конфликта в Украйна колкото може по-скоро, „включително чрез изтегляне на руските войски“, съобщава Ройтерс.

Путин защити руските ракетни удари по цели в Украйна като „принудителна и неизбежна ответна реакция на провокативните атаки на Киев срещу гражданската инфраструктура на Русия, включително кримския мост и енергийни обекти“, се посочва в съобщение на Кремъл. Той настоява Русия да вземе участие в разследването на терористичните атаки срещу газопроводите „Северен поток“ в Балтийско море.

„Путин винаги е бил и остава отворен за контакти и преговори, но Кремъл не е готов за разговори със САЩ, докато като условие се поставя изтеглянето от Украйна“. Този коментар на говорителя на Кремъл Песков бе в отговор на заявената от Байдън готовност да преговаря с Путин след разговори с гостуващия във Вашингтон френски президент Макрон. Американският президент обаче отбеляза, че би преговарял с Путин, „ако той търси начин за прекратяване ан войната“, но според него засега руският му колега „не показвал подобен стремеж“. 

Зеленски подхвана и православието

Украйна ще ограничи дейността на своя територия на религиозни организации, свързани с Москва, и ще постави отново под въпрос статута на Православната църква, подчинена на Московската патриаршия, заяви президентът Зеленски, цитиран от Франс прес.

Според него украинската държава ще трябва също да"извърши религиозна експертиза на статута на Украинската православна църква за съществуването на канонична връзка с Московската патриаршия и ако е необходимо, да предприеме предвидените от закона мерки".

Индия ще преразглежда световния ред

На 1 декември Индия пое председателството на Г-20. Както отбелязва френският „Фигаро“, това дава възможност на Ню Делхи да настоява за преразглеждане на сегашния световен ред, който Индия, начело на Г-20, възнамерява да възстанови „на основата на индуската философия

Основното послание на този курс е Индия на първо място. Целта е страната да се превърне в "доминираща сила" до стогодишнината от независимостта й през 2047 г.

Гневна улица в Китай

В Китай избухнаха най-големите бунтове след 1989 г. Причината е четиригодишната политика на драконовски мерки за затваряне и изолация на милиони хора, наречена “нулев COVID”. 

Президентът Си Дзинпин е изправен пред гневна улица, която иска оставката му, малко след като той си осигури пожизнен мандат да управлява с увеличени правомощия, отбеляза Асошиейтед прес.

Президентът даде старт на 20-тото издание на Българската Коледа

Тя ще бъде посветена на деца с редки генетични заболявания и ще продължи през цялата следваща година. Президентът Радев обяви, че сегашната кампания ще стане в една болница с повече от 150-годишна история и едно от водещите звена в българското здравеопазване. Това е областната болница във Велико Търново, където всяка година се полагат грижи за хиляди деца. 

През 2021 г. инициативита имаше рекорден бюджет от повече от 3 млн. лв., подпомогнала е повече от 517 деца с тежки хронични заболявания и е дарила апаратура на 22 лечебни заведения.

В събитието, на което бе обявена 20-тата Българска  Коледа участва и здравният министър проф. Асен Меджидиев, който заяви: „Аз съм тук да ви обещая, че през нашия макар и кратък мандат ще положа всички усилия да отделим средства от МЗ и от държавата, за да увеличаваме ресурса за детското здравеопазване. Нека помогнем така, че да не се говори за демографска криза“.

Българската Коледа започна през 2003 г., когато президент беше Георги Първанов. 

С песените си Лили Иванова обиколи България

Само за осем месеца Лили Иванова обиколи България. Посети малки и големи населени места. Извиси глас в спортни зали, театрални салони, читалищни сцени. Пя с еднаква страст пред 500 и пред 6 000 души. 

Излезе на сцената в 28 града с 33 концерта. Финалът на това грандиозно турне, без аналог у нас, беше в София, където тя пя пред 15 хил. свои почитателиТова го може само звезда от световна величина, каквато несъмнено е Лили, пише Епицентър.бг.

Дядо Коледа за първи път ще се вози на теснолинейка

Специален Коледен влак с парен локомотив ще пътува на 17 и 18 декември от Септември до Велинград и от Велинград до Септември, съобщават от БДЖ. В празнично украсената композиция от четири вагона Дядо Коледа ще изненада малки и големи с подаръци. 

Парният локомотив ще потегли в 09:15 ч. от теснолинейната гара Септември и ще пристигне във Велинград в 12:00 ч. След кратка обедна разходка за пътуващите с атракционната композиция в курортния град, влакът ще тръгне в 14:30 ч. обратно към гара Септември, където ще пристигне в 16:05 ч. 

По време на пътуването по теснолинейката ще има две спирания в посока Велинград на гарите Варвара и Долене, където пътниците ще могат да се насладят наоткриващите се красиви гледки. 

Цената на билета за пътуване в двете посоки е 68 лв. с включено запазено място. Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно

Дребни“ новини

Министерският съвет отпуска по 300 лв. заотопление за 50 хил. социално-слаби граждани. Парите ще са за този отоплителен сезон и ще бъдат раздадени до края на годината. За целта не е нужно правоимащите да подават документи в Агенцията за социално подпомагане.

Повече от 500 са българите, които притежават имоти в Дубай. Някои са се установили да живеят там, други отиват само за няколко месеца през зимата, а трети ги дават под наем. Става дума за топ финансисти, според съобщение на Весела Илиева, управляващ партньор в компания за луксозни имоти.

Правителството дава още четири месеца на „Лукойл“ да изнася продукти, произведени от руски нефт.

Трафикантите стават все по-изобретателни, за да преодолеят контрола на многото КПП-та в района на Бургас. Мигранти, преоблечени като медици и пациенти, бяха заловени в частна линейка. Спешният автомобил бил оборудван с медицинска техника, включително със син буркан. 

Младо момче загина, след като скочи от Аспаруховия мост във Варна.
Това е втората жертва за една седмица след самоубийството на 32-годишен варненец, който се хвърли от парапета на моста. 

Повече от 671 хил. българи пътуват до друг град, за да учат или работят. Най-често те се придвижват с кола и по-рядко с автобус или влак.

Експерти спешно заседават в АЕЦ „Козлодуй“, за да решат дали да спрат шести блок още сега или на 12 декември, както първоначално е планирано. Според енергийното министерство не става дума за авария, а за „протечка“. Блокът ще бъде спрян, само ако тя се увеличи.

България има да строи около 1200 км магистрали, за чието изграждане са нужни 120 млрд. лвЕвропейски пари все по-малко се дават за магистрали. При това положение или ще ги строим още 30 години, или трябва да се промени начинът на финансиране, като част от тях се дадат на концесиязаяви регионалният министър Иван Шишков спред БНТ.

Лично дарение на ВМА за закупуване на нова радиочестотна апаратура за Клиниката по уши, нос и гърло направи председателят на Народното събрание Вежди Рашидов. Това не е първото му дарение за болница. След операцията си в Германия Рашидов направи изложба и дари цялата сума от продажбата на творбите си на Детската онкохематология в ИСУЛ.

У нас има 325 души, достигнали 100-годишна възраст, от тях 242 са жените, а 83-ма са мъжете, показват данните на НСИ към 31 декември 2021 г. В градовете живеят 222-ма от дълголетниците, а в селата двойно по-малко - 103-ма. Значително повече – 4 958 са хората на достолепната възраст между 95 и 99 години. 

Уникален и единствен по рода си подземен музей ще бъде открит в стара минна галерия в родопския град МаданВ отдавна закрития рудник “Сполука” ще се влиза с вагонетка, теглена от електрически локомотив - както години наред това са правили хиляди миньори в подземните тунели около Мадан. 140-метровата релсова линия ще минава покрай цялата история на рудодобива, пресъздадена от работници-манекени, съобщи Нова тв.

Европейската прокуратура направи разкрития за измами с ДДС в ЕС. Споменават се държави като Унгария, Ирландия, Швеция и Полша и трети държави като Албания, Китай, Мавриций, Сърбия, Сингапур, Швейцария, Турция, ОАЕ, САЩ. Това е най-голямото подобно престъпление, разкривано в ЕС. Става въпрос за загуби от 2.2 млрд. евро, съобщава "Фигаро".

Четвърт от населението на Украйна вече е в чужбина. Световната банка прогнозира, че ако тенденцията се запази, в края на 2023 г. 55 на сто от украинците ще живеят в чужбина.

Хърватският президент Зоран Миланович заяви, че енергията не е стока, а ресурс, който гарантира сигурност, независимост и сила, а ЕС в момента се намира в ситуация, в която ще купува газ от САЩ на „три пъти по-висока цена“.

Из архива

Не забравяйте Антон Горчев

Със сиромашията се свиква. Тя не ме мъчи толкова. Най-голямата ми мъка е, че се чувствам ненужен. А сега ми се играе. Нощем сънувам и снимачната площадка, и сцената. Мисля, че мога да дам още много, но никой нищо не иска от мен. Това е другият вид смърт за актьора....

Тези думи са на Антон Горчев - Караиван от „Козият рог”. Актьорът с 50 роли в киното и 80 в театъра, койтопрез последните десет години от живота си е забравен, отхвърлен и лишен от препитание. Отиде си на 60 години.

Като студент го мислят за драка, скандалджия и побойник. На сцената на ВИТИЗ обаче изиграва Хамлет. Редят се на опашка да го гледат, цяла София говори за него, а момичетата го боготворят. Всички помним неговия глас - невероятен, ярък и забележителен. Тони Умното, както го наричат, прави и на мравката път.

Отявлен левскар, страхотно сръчен, голям чешит, мъжко момче, предан приятел. И даровит актьор. Звездният му час е „Козият рог”. Всички в екипа разказват какви невероятни попадения има. Горчев е градско момче, но по време на снимките се влюбва в козите. Харесва си една коза и я кръщава Ленка. Преди всеки дубъл тя го лизва по лицето за кадем. Операторът Димо Коларов най-накрая моли Ленка да близне и камерата, за да има филмът успех. Днес единствените живи са Стефан Мавродиев и Марин Янев. Няма я Катя Паскалева, нито Милен Пенев, нито Методи Андонов и Климент Денчев, нито Тодор Колев.

Снима се в тв филма „Язовеца” по Емилиян Станев. По това време е на върха на славата си. Вече е изиграл Караиван в „Козият рог” и Иван Кондарев от едноименния филм. На снимачната площадка за първи път се среща с Невена Коканова. След това повтарят тандема и в пиесата „Лукреция Борджия”.

Последните месеци от живота на актьора са кошмарна агония. Изпаднал и брадясал, той обикаля капанчетата около Военна академия и предлага да ги забавлява срещу една малка гроздова и една цигара. Изкарва по някой и друг лев като шофьор на такси и нощен пазач на строеж. Съпругата му, звездата на Сатирата Соня Маркова, пък се пробва като фризьорка. Това са най-тежките времена след 1990 г. През 1989 г. Горчев е на 49 и в зенита си. С приятелката си Катя Паскалева мечтаят за нови звездни мигове в киното.

През 2000 г. Горчев извежда за последен път двата си дога в градинката пред театър „София“ и след това го намират паднал, бездиханен вкъщи.  (Из публикация на artday.bg)