Коментари

Шефът на агенцията по храните бил уволнен, защото бил бавен

  05.12.2022 19:25  
Шефът на агенцията по храните бил уволнен, защото бил бавен

Премиерът Гълъб Донев освободи директора на Българската агенция по безопасност на храните Христо Вълчанов, съобщиха в понеделник сутринта от МС, без да посочват мотиви. От прессъобщението се разбра само, че отстраняването на Вълчанов е било предложено от министъра на земеделието Явор Гечев. Временно начело на БАБХ застава досегашният зам.-директор Иван Шиков.

Новината за уволнението на върха на държавната агенция дойде само часове след като от "Продължаваме промяната" внесоха сигнал в ДАНС за лошо управление на БАБХ. Сигналът е свързан със съдебните битки, започнати от ПП, за връщане на държавния контрол върху ГКПП "Капитан Андреево".   

Служебният земеделски министър Явор Гечев заяви в предаването "Лице в лице", че шефът на БАБХ Вълчанов не е уволнен заради сигнала до ДАНС, а защото не оправдал очакванията за високо темпо на работа. Гечев отказа да поясни от какви забавяния е недоволен, но увери, че в момента БАБХ изцяло контролира ключовия пункт на границата с Турция.

Стана ясно обаче, че в БАБХ има и уволнени юристи - вероятно заради делата, които агенцията заведе срещу частната "Евролаб" в спора за контрола върху вноса на плодове и зеленчуци на "Кап. Андреево". Договорът с "Евролаб" е прекратен, но съдебните дела ще се точат с години, прогнозира служебният министър. Гечев каза, че не знаел кои юристи са уволнени, но отрече да става дума за отстраняване на правния екип, повел съдебната битка срещу "Евролаб" при правителството на Кирил Петков.  

Лидерът на "ПП" Кирил Петков  издаде един детайл от внесения в ДАНС сигнал: "Както знаем, златната лаборатория на задкулисието, която години наред прекарваше отровни плодове и зеленчуци в Европейския съюз, обжалва да бъде изкарана оттам. По някаква случайност служител на БАБХ решава, че няма да плати таксата и по този начин опропастява гледането на делото на трета инстанция", обясни Петков.

Служебният агроминистър обаче изрази възмущение от вдигането на шум за проблемите на граничния пункт точно когато се решава въпросът за допускането на България в Шенгенското пространство. Той обвини ПП, че започва предизборната си кампания с "пошъл" пиар и вреди на националния интерес.