Анализи

Петков не изключва кабинет с втория мандат

  07.12.2022 11:25  
Петков не изключва кабинет с втория мандат

Лек нюанс в досегашната позиция на партията за втория мандат за съставяне на правителството даде лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в сутрешния блок на bTV. Докато той отново подчерта, че партията му няма начин да подкрепи предложен от ГЕРБ кабинет с първия мандат, Петков все пак допусна кабинет с втория мандат на "Продължаваме промяната". Това, по думите му, може да стане само с участието на "Демократична България" и при девет гаранции, които трябва да бъдат изпълнени. Първата от тях е президентско вето върху Изборния кодекс. Той заяви, че са влезли в политиката с каузи и са останали независими.

„Заради това сме неудобни. Никой не може да ни се обади по телефона и да ни каже какво да правим, както са свикнали“, заяви той в коментар на изострените им отношения с президента Румен Радев.

"Реториките нямат значение. Имат значение действията на служебното правителство през последните два месеца. Последното голямо разочарование беше около Българската банка на развитие, от който е откраднат 1 млрд., а тази сума е разпределена между 8 фирми", заяви още Петков.

"Докато седем месеца бяхме в управлението, 1 милион пенсионери минаха над линията на бедност. Това ме прави щастлив. За първи път от 30 години успяхме да намалим неравенството. Нямаше нито ден с прекъсване на газоснабдяването към нас", посочи Петков.

Той призна, че въпреки това хората усещат покачващите се цени и това е особено трудна ситуация за хората около линията на бедност. Според него голяма роля за това са изиграли привнесената заради войната инфлация и фактът, че България няма собствени източници на газ и петрол. Въпреки това, по думите му, е бил налице голям икономически растеж.