Анализи Коментари

Министър Стоянов: Ще дадем на Украйна топ 3 на желаните от нея оръжия

  08.12.2022 18:30  
Министър Стоянов: Ще дадем на Украйна топ 3 на желаните от нея оръжия

България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия като военна помощ. Това се разбра от изявление на министъра на отбраната Димитър Стоянов след днешното секретно заседание на парламентарните комисии по отбрана и по външна политика. На него бяха разгледани и одобрени проект на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на воюващата страна, както и двустранно поразумение, с което София безвъзмездно ще предостави на Киев въоръжение, техника и боеприпаси. Утре, отново на закрито заседание, се очаква двата документа да бъдат приети и в пленарната зала на Народното събрание.

Най-напред, Стоянов доволно констатира, че въоръжението, което ще изпратим, съответства на неговия "консервативен подход", както се изрази. А после добави: „Въоръжението е такова, че е в топ три на приоритетите на украинската армия.“ В тази връзка, той спомена за предоставения през ноември от украинската страна списък с желани оръжия. В него влизаха артилерийски оръдия и снаряди, системи за противовъздушна отбрана, танкове, бронирани машини, самолети и др. Най-голяма нужда украинската армия изпитва от системи за ПВО, но точно такива София няма намерение да даде, защото няма излишни, както заяви самият Стоянов през октомври.

Христо Гаджев – председателят на парламентарната комисия по отбрана, заяви, че помощта, която ще предоставим сега, няма да бъде еднократен акт, и решението ще бъде допълнено в този смисъл. Също така, с решението депутатите ще укажат на правителството да започне да подменя въоръжението и боеприпасите с изтичаща годност, като за целта ще се разчита на българския военнопромишлен комплекс. По думите на Гаджев, вече се обсъждат варианти България да получи компенсираща техника от западните ни съюзници в замяна на тази, която ще даде на Украйна.

Николай Дренчев от „Възраждане“, който е член на комисията по отбрана, коментира, че оръжието, което ще предоставим, е такова, че по никакъв начин няма да повлияе на военните действия.

ПРЕДИСТОРИЯ

В началото на ноември парламентът одобри принципно решение, с което възложи на министерството на отбраната да прецени какво можем да пратим на Украйна, съобразно възможностите на нашата страна. Решението, което се обсъди днес, е изготвено от военното ведомство, като списъкът с оръжията е засекретен.