Анализи Новини

ДПС и ГЕРБ искат правителство без ярки личности

  09.12.2022 11:33  
ДПС и ГЕРБ искат правителство без ярки личности

Желанието ми е да изградим екип от професионалисти без ярка политическа окраска, а с доказан професионализъм. Имена, които да мога да преведат България през тези критични месеци и да се избегне един нов цикъл от предсрочни избори. Убеден съм, че ако сега не се състави правителство, вероятността да отидем на нови избори ще е много по-висока.

Това заяви проф. Николай Габровски по време на срещата с парламентарната група на ДПС в Народното събрание. Вчера той се срещна с парламентарните групи на "Демократична България", БСП, и "Български възход". По-рано днес от "Продължаваме промяната" и "Възраждане" изпратиха писма до ГЕРБ, че отказват срещите.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поздрави Габровски за отговорността, която е поел в критичната за страната ситуация. По думите му има много проблеми за решаване, и за да има кабинет, трябва да има яснота какво ще и как ще прави.

Той се съгласи с Габровски, че ярките партийни фигури, независимо какви експерти са, биха затруднили прехода към нормалността.

"Освен нормалност трябва да търсим и формули. Затова за нас е много важна програмата, включително персоналният състав. Като говорим за липса на ярки партийни личности - всеки в своята биография по един или друг начин се е докосвал до нещо. Няма как да бъдем ортодоксални в тази философия", заяви Мустафа Крадайъ. 

Той поясни, че става дума за хора, които преди всичко са известни с доброто си име, а не с политически пристрастия. "Без да мога да вляза в пълни детайли за програмата ни има няколко точки, които ще бъдат в основата и няма да се отклоняваме от тях", каза проф. Габровски.

Кандидат-премирът на ГЕРБ отново повтори, че трите приоритетни точки за един негов кабинет биха били влизането в Шенген и еврозоната, както и приемането на Плана за възстановяване и устойчивост.