Анализи

Шенген- важен за повечето българи, а машинното гласуване - предпочитано

  09.12.2022 14:40  
Шенген- важен за повечето българи, а машинното гласуване - предпочитано

Повечето българи предпочитат да гласуват с машини на изборите, отколкото с хартиена бюлетина, докато 7.5% не могат да преценят кой вариант е по-добър. А по отношение за влизането на България в Шенгенското пространство обществото счита за важно то да стане факт.

Това сочи изследване на общественото мнение на "Галъп интернешънъл болкан". Проучването е проведено сред 807 пълнолетни българи по метода "лице в лице" с таблети между 24 ноември и 2 декември.

От респондентите 55% смятат, че по-добре да се гласува основно с машини и по изключение с хартия, както бе на последните избори. 37.5% от българите предпочитат смесен вариант- и с машини, и с хартиена бюлетина.

Снимка 598803

Според избирателите на партиите "Български възход", "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане" е по-добре да се използват машини за гласуване на избори, докато смесения вариант предпочитат привържениците на БСП и ДПС. Избирателите на ПГ ГЕРБ са разделени почти еднакво за двата подхода на гласуване. Респондентите, които посочват, че не биха гласували за нито една партия, все пак предпочитат машинния вот. От Gallup International представят данните за тези групи най-вече като ориентир.

Младите българи, в активна възраст, както и тези с по-висока степен на образование са привърженици на машинния вот, докато пенсионерите, хората живеещи в села, както и по-слабо образованите предпочитат смесения вот.

Снимка 598804

По отношение на влизането на България в Шенген 46.2% от анкетираните считат въпроса за важен в една или друга степен. На противоположното мнение са една трета от респондентите. 21.3% от българите пък не могат да преценят.

Младите хора и живущите в столицата определят темата за Шенген като доста важна, отколкото по-възрастните и пенсионерите. Възрастта на респондентите се оказва от изключителна важност и по двете теми, но върху нейното влияние се наслагват и посланията на партиите.

Снимка 598805

От изведените данни, може да се заключи, че липсва достатъчно ясно и конкретно мнение по темата. От Gallup International припомнят, че преди седем години, темата с Шенген отново е била на разисквана с респонденти, а за обществото тогава въпросът е бил от по-голяма важност в сравнение със сега.

Припомняме и че изследването е от преди окончателното решение в четвъртък, че България е отхвърлена за членство в Шенген.