Анализи Новини

Висока скорост е сред версиите за катастрофата при Свиленград

  12.12.2022 09:15  
Висока скорост е сред версиите за катастрофата при Свиленград

По две основни версии работи следствието по катастрофата на автобуса с бургарска регистрация, който вчера катастрофира на прибиране от гръцкия град Кавала. Едната версия е за човешка грешка на водача следствие на мокрия път и наклона, в комбинация с несъобразена скорост. Тя обаче все още не е установена. Другата версия е за внезапно възникнала техническа неизправност на автобуса. Проверката е показала, че той е преминал технически преглед през октомври, а самата машина е на около 25 години, съобщиха хасковските прокурори. 

Вчера автобус с български туристи, прибиращи се от Гърция към Бургас, се преобърна на пътя Тополовград-Свиленград, близо до село Миладиново. 68-годишна жена е загинала, а 19 души, сред които и 2 деца, са ранени. На място веднага са изпратени 6 линейки, 7 полицейски екипа и 5 пожарни автомобила.

Сигнал за пътното произшествие е подаден на тел. 112 малко след 18:00 ч. По първоначална информация на път II-55 Нова Загора – Хасково между селата Дрипчево и Младиново пътнически автобус с бургаска регистрация, в който са пътували над 40 пътници, е паднал в дере край пътя.

"Автобус с бургаска регистрация е катастрофирал на връщане от екскурзия от Кавала. Има ранени и един починал. Събирам информация, за да се опитаме да помогнем. Свързал съм се с болницата в Хасково. Очаквам информация за състоянието на ранените, както и информация от фирмата превозвач", написа в профила си във Фейсбук бургаският кмет Димитър Николов. Той добавя, че 6 от жените, включително екскурзоводката, са в болницата в Хасково и са настанени в хирургия и ортопедия с наранявания, но няма опасност за живота им, според уверенията на директора на болницата. Има още хора, които в момента се диагностицират в спешното отделение, твърди Николов.

"Пътниците са били 47. 19 са пострадалите, 9 са в болницата в Хасково, в Свиленград са 4, в Харманли са 6. Двама от пострадалите са в по- тежко състояние, сред пострадалите са и две деца. Разговарях с директора на Спешна помощ, имаме готовност утре сутринта да транспортираме част от пациентите към Бургас. Вече тръгна автобус от Бургас, който да прибере хората без наранявания", пише още Николов.

Благодарение на мигновената намеса на полицията всички пътници са бързо извадени, някои транспортирани към болнични заведения, други насочени за преглед на място и им е организиран подслон.

Днес от хасковската болници съобщиха, че състоянието на настанените пациенти е добро и че няма опасност за живота им. Четири жени са в ортопедията с периферни травми- счупване на предмишници. Двамата с най-тежки наранявания са шофьорът и водачът на групата. 

Пробата за алкохол на водача е отрицателна. Той е на 51 години и от 15 г. притежава документ за управление на автобус. Пред униформените той е обяснил, че на завой автобусът е поднесъл.