Новини Светът

Бернар Арно вече е най-богатият човек в света

  15.12.2022 18:22  
Бернар Арно вече е най-богатият човек в света

Бернар Арно, председател на френския гигант за луксозни стоки LVMH, е първият европеец, оглавил списъка на Bloomberg за най-богатите хора в света, измествайки Илон Мъск на второ място.

Оцененото на 171 милиарда долара, богатството на Арно засенчи състоянието на изпълнителния директор на Tesla от 164 милиарда долара във вторник, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Арно вече беше изместил Мъск от първото място в списъка на Forbes „милиардерите в реално време“ миналата седмица.

Състоянието на Мъск се е сринало със 107 милиарда долара тази година според индекса на милиардерите на Bloomberg. Въпреки това, няма опасност той да падне по-надолу в списъка: състоянието му остава комфортно по-голямо от това на индийския индустриалец Гаутам Адани (125 милиарда долара) и основателя на Amazon Джеф Безос (116 милиарда долара), които се нареждат на трето и четвърто място.

Богатството на Арно, което произтича от неговия контролен дял в LVMH, претърпя по-скромен спад от 7 милиарда долара.

Докато цената на акциите на Tesla се срина с 54% тази година, акциите на LVMH се задържаха стабилни, подкрепени от добрите продажби в САЩ и Европа. Пазарът на луксозни стоки остана сравнително стабилен тази година, въпреки че растящата инфлация накара по-малко заможните купувачи да променят навиците си за харчене. LVMH има пазарна стойност от 362,4 милиарда евро (386 милиарда долара), пише CNN.

Роден в Рубе в северната част на Франция през 1949 г., Арно завършва престижното инженерно училище École Polytechnique в Париж. Започва кариерата си в семейната строителна компания Ferret-Savinel, като става председател през 1978 г. след няколко последователни повишения.

Шест години по-късно той разбира, че френското правителство търси нов инвеститор, който да поеме Boussac Saint-Freres. Фалиралата текстилна група притежаваше ключов актив: известната френска модна къща Christian Dior. Арно купува контрола върху групата, връщайки я към рентабилност и предприемайки стратегия за развитие на водещата световна компания за луксозни стоки. 

Въпреки че собственото му име може да не е веднага разпознавано за мнозина, имената на марките, за чието развитие Арно е допринесъл, са познати на всички: от Christian Dior до Dom Pérignon.

През последните три десетилетия Арно превърна LVMH в мощна компания за луксозни стоки със 75 марки, продаващи вино и други алкохолни напитки, мода, кожени изделия, парфюми, козметика, часовници, бижута, луксозни пътувания и хотели. Той отваря първия магазин на Louis Vuitton в Китай през 1992 г.

През януари 2021 г. групата завърши придобиването на емблематичния американски бижутер Tiffany & Co за 15,8 милиарда долара – най-голямото придобиване в луксозната индустрия.

Благотворителните усилия на Арно се осъществяват главно чрез LVMH, която се фокусира върху изкуството и културата. През 2019 г. групата дари 200 милиона евро (212 милиона долара), за да помогне за възстановяването на Нотр Дам след огромния пожар, разкъсал катедралата в Париж.

73-годишният Арно отдавна държи титлата най-богатият човек в Европа, но е много по-непопулярен от Мъск и не е лично активен в никоя от основните социални медийни платформи. През октомври той каза за Radio Classique, собственост на LVMH, че е продал частния си самолет, защото е бил критикуван в Twitter заради честото му използване.

Арно е женен и има пет деца, всички от които в момента работят в LVMH или за някоя от нейните марки..