Новини Светът

Лидерите на ЕС постигнаха съгласие по 9-ия пакет санкции срещу Русия

  16.12.2022 09:00  
Лидерите на ЕС постигнаха съгласие по 9-ия пакет санкции срещу Русия

Съгласихме се, че трябва да се постигне споразумение за таван на цените на газа на извънредния енергиен съвет в понеделник, заяви премиерът на Чехия Петр Фиала след края на заседанието на европейските лидери. 

"Мисля, че всички са наясно с това и готови на компромиси", подчерта чешкият министър-председател. Конкретна цифра не бе спомената, тъй като, според лидерите, това трябва да направят министрите.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подчерта:

"Решихме да приканим министрите да приключат споразумението на датата 19. декември. Тази формулировка, според мен, е уникална и показва натиска, който оказваме върху министрите. Затова съм твърдо убеден, че може да се стигне до споразумение в понеделник". 

Лидерите постигнаха и съгласие по 9-ия санкционен пакет срещу Русия, който след получената зелена светлина от посланиците на ЕС, ще бъде утвърден на писмена процедура утре.

Също така те дадоха и статут на кандидат-член на Босна и Херцеговина. 

Във връзка с американския закон за намаляване на инфлацията, който дава облекчение на производителите на електрически коли в Съединените щати спрямо тези в ЕС, ръководителите натовариха Комисията да изготви план, с който да се помогне на европейските производители на автомобили на национално и европейско ниво до края на януари.

Чешкото председателство на ЕС обясни, че този пакет от санкции ще бъде утвърден днес с писмена процедура, което означава без по-нататъшни обсъждания. Подробности за пакета не се разкриват. Те ще станат ясни при обнародването на новия пакет в официалния вестникна ЕС.

Миналата седмица Европейската комисия предложи да бъдат наложени забрани за влизане в ЕС и замразяване на активи на още почти 200 руски официални представители и военни офицери. Мишена на новите наказателни мерки ще станат министри, губернатори на региони и политически партии. Очаква се да бъдат въведени и механизми за контрол върху износа на стоки с възможна двойна употреба с цел да се ограничи достъпът на руската армия до оръжия, които след това могат да бъдат използвани за нападения срещу Украйна. Друго нещо, което се очаква, е да бъдат отнети лицензите за излъчване на територията на ЕС на още четири телевизии, за разпространение на пропаганда.  

Досега обект на санкции са над 1240 физически и 118 юридически лица, свързани с Русия, включително президентът Владимир Путин и хора от най-близкото му обкръжение.