Новини Развлечения

Туитър блокира профилите на няколко американски журналисти

  16.12.2022 09:45  
Туитър блокира профилите на няколко американски журналисти

Акаунтите на Райън Мак от "Ню Йорк таймс", Дрю Харуел от "Вашингтон пост", Дони О'Съливан от Си Ен Ен и Мат Байндър от новинарския сайт "Машабъл" (Mashable) бяха блокирани от социалната мрежа Туитър. Замразена е и регистрацията на независимия журналист Арън Рупър, както и на социалната мрежа "Мастодонт" (Mastodon), предаде агенция Ройтерс.

Това е поредното ексцентрично решение на Туитър, което идва часове, след като наскоро закупената от милиардерът Елон Мъск мрежа изтри профилът @elonjet, който следеше в реално време пътуванията на личния му самолет чрез използването на публично достъпни данни, като дори заплаши собственика на профила със съд.

Блокиранията изглеждат повече от странно на фона на обещанията от страна на Мъск, че Туитър ще спазва свободата на словото. Мъск например възстанови профила на бившия президент Доналд Тръмп, който беше блокиран от Туитър заради действията му около щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.

"Надявам се и най-върлите ми критици да останат в Туитър, защото в това се състои свободата на словото" - каза Мъск през април 2020.

"Блокирането на Туитър профилите на редица известни журналисти, включително и на този на Райън Мак от "Ню Йорк таймс" е спорно и неуместно. Нито Райън, нито "Ню Йорк таймс" е получил обяснение за причините. Надяваме се профилите на всички журналисти да бъдат възстановени и Туитър да даде задоволително обяснение за действията си" - заяви говорител на "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Си Ен Ен пък определя блокиранията на профили в социалната мрежа като "импулсивни и неоправдани" действия. Телевизионната мрежа е поискала обяснение от Туитър и от по-нататъшните ѝ отношения със социалната мрежа ще зависят от отговора, който ще получи.