Новини Реакция

Прокуратурата и ДАНС разследват паравоенна организация Шипка за престъпление срещу републиката

  16.12.2022 10:53  
Прокуратурата и ДАНС разследват паравоенна организация Шипка за престъпление срещу републиката

Софийската градска прокуратура възложи на ДАНС проверка по получен на 12 декември сигнал, в който има твърдения за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс – „Престъпления против републиката". 

В сигнала се твърди, че дейността на Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка" е противодържавна.

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от СГП, който след проверката на ДАНС ще прецени дали има достатъчно данни за престъпление.

За резултатите обществеността ще бъде информирана, се посочва в съобщението на държавното обвинение.

На фейсбук страницата на въпросния паравоенен съюз е качено видео с човек на име Владимир Русев, който призовава привържениците на опълчението да се готвят за важни събития от международен мащаб, спиране на фейсбук и ги съветва да си качат на телефоните канала Телеграм, за да бъдат информирани своевременно за приближаващ апокалипсис. Самият Русев е във военна униформа с табелка с името и кръвната му група, под нея е значка на орел с руското знаме, а видеото е на фона на географска карта. 

Гражданите се призовават също да сигнализират за нарушения на "всякаква сволоч" - депутати, министри, прокурори и пр., да снимат и копират документи, ако имат възможност и работят с тях, и да ги пращат на организацията, "защото скоро предстои да се случи възмездието".