Новини Светът

Гигантски аквариум с 1500 тропически риби се пръсна в хотел в Берлин

  16.12.2022 12:39  
Гигантски аквариум с 1500 тропически риби се пръсна в хотел в Берлин

В петък сутринта в близост до Берлинската катедрала се пръсна голям аквариум с височина 16 метра. Това съобщи говорител на полицията, който е бил на мястото на инцидента.

Около 5,45 ч. сутринта се чул "много силен шум". Части от фасадата на хотела, където се намира аквариумът, са се разпръснали на улицата, казва той. Двама души са ранени, а хотелът е евакуиран.

Все още не е известно дали двамата пострадали са служители на хотела, или негови гости. Сутринта екип на пожарната съобщи в Twitter, че аквариумът е повреден и има теч на вода. Продължава разследването, като на място са изпратени полицейски екипи и служители на спешна помощ.

"Аквариумът се е пръснал внезапно".

Според пожарната гигантският контейнер с един милион литра вода е бил унищожен много бързо. „Ако аквариумът е дефектен, тогава той се пука рязко", заяви говорител на пожарната. „Това не е малка пукнатина, от която водата се излива, целият аквариум се пръснал внезапно." Около 1500 риби, които са живели в него, са загинали.

Приземният етаж е претърсен със спасителни кучета

Голяма част от водата вероятно е преминала през вратите на приземния етаж на улицата и се е стекла в канала. В мазето не е намерена много вода. Разрушеният приземен етаж е претърсен от хора със спасителни кучета. Заради тежките щети гостите на хотела е трябвало да напуснат сградата, съобщава още говорител на пожарната. 

Центърът за пътна информация в Берлин съобщи в Twitter, че улицата, на която се намира хотелът с гигантския аквариум, е затворена. "На пътното платно има изключително много вода. Засега причината за инцидента не е ясна." Местоположението е съвсем близо до берлинския площад Александерплац с известната телевизионна кула.

В комплекса от сгради, наречен „DomAquarée“, се намират големият аквариум „Sea Life“ и така нареченият „AquaDom“ с 1500 тропически рибки, добре позната атракция в Берлин за много туристи. Снимки и видеоклипове, публикувани в Twitter, показват огромни разрушения във фоайето на хотела.

Факти

Аквариумът се състоеше от контейнер от акрилно стъкло с височина 16 метра и диаметър 11,5 метра. Конструкцията е била висока общо 25 метра. Посетителите са имали възможността да се придвижват с асансьор из вътрешността на аквариума. Около 1500 риби от около 100 различни вида са живеели в един милион литра солена вода.

Най-големият цилиндричен аквариум в света

Според уебсайта на DomAquarée „AquaDom“ е "най-големият свободно стоящ цилиндричен аквариум в света" и до лятото на 2020 г. е бил значително модернизиран. Той е бил запълнен с 1000 кубични метра вода с тегло 1000 тона.