Светът Спорт

ФИФА отказа на Зеленски да говори преди финала на Световното първенство

  16.12.2022 16:25  
ФИФА отказа на Зеленски да говори преди финала на Световното първенство

Световна футбола федерация (ФИФА) е отхвърлила искане от канцеларията на президента на Украйна, която е предложила Володимир Зеленски да отправи послание за мир чрез видеовръзка към феновете на стадиона в Катар преди началото на финалния мач на Световно първенство по Футбол, съобщи СиЕнЕн, позовавайки се на свои източници в украинското ръководство.

Според източника в Киев са останали "изключително изненадани" от негативния отговор: "Мислехме, че ФИФА иска да използва платформата си за добро", цитира американската телевизионна компания своя източник.

Междувременно отказът на ФИФА не е окончателен, преговорите продължават, добави същият украински представител. СиЕнЕн се е обърнал към ФИФА за коментар, но все още няма отговор.

От началото на войната в Украйна президентът Володимир Зеленски използва всяка възможност да привлече вниманието на световната общност към ситуацията в страната, страдаща от руската агресия.

Той говори на десетки срещи на върха на различни нива, пред парламентите на различни страни и дори на откриването на тазгодишния филмов фестивал в Кан.

Руската служба на Би Би Си припомня, че ФИФА наскоро беше в центъра на разследване за корупция при избора на страни домакини за Световните първенства през 2018 г. и 2022 г. - съответно от Русия и Катар.