Новини Светът

Улиците в Китай опустяха след предупреждение за три ковид вълни

  19.12.2022 12:57  
Улиците в Китай опустяха след предупреждение за три ковид вълни

Улиците в големите градове в Китай внезапно опустяха след предупреждения за три последователни ковид вълни през следващите месеци. Броят на новозаразените продължава да расте след премахването на ограниченията по-рано този месец.

По време на конференция в Пекин в събота главният епидемиолог на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията Ву Зуню, каза, че настоящата епидемия ще достигне своя връх тази зима и ще донесе три вълни в рамките на следващите три месеца. Според Ву първата вълна ще започне сега и ще продължи до средата на януари. Скоро след това вероятно ще последва втора вълна, предизвикана от масовото пътуване на стотици милиони хора в цялата страна за лунната Нова година, започваща на 21 януари. Епидемиологът прогнозира трета вълна от края на февруари до средата на март.

Жителите на Китай съобщават за огромен брой новозаразени на ден, въпреки че според официалната статистика на китайското правителство новите случаи са около 2000 на ден. Миналата седмица националната здравна комисия призна, че е „невъзможно“ да се следят асимптоматичните случаи и вече няма да ги брои. Премахването на масовото тестване и намаляването на задължителните тестове означава, че малко хора ще се тестват, което пък означава, че много случаи няма да влязат в статистиката.