Светът

Тайван се надява на тласък на търговията с ЕС

  20.12.2022 11:53  
Тайван се надява на тласък на търговията с ЕС

Тайван иска да се ускори напредъкът по за двустранното инвестиционно споразумение с Европейския съюз, съобщават "Ройтерс" и "Франс прес".

Президентът на острова Цай Инуън заяви, че двете страни партньори трябва да изградят "устойчив демократичен съюз".

Тя направи изявлението си по време на среща със седемчленна делегация от комисията по международна търговия на Европейския парламент в Тайпе.

Цай изрази признателността си към Европейския парламент за приемането на повече от десет резолюции в подкрепа на Тайван тази година. Те включват подкрепа за участието на острова в международни организации, изразяване на загриженост относно мира и стабилността в Тайванския проток и настоятелен призив към ЕС да се ангажира с Тайван в зелените технологии и цифровата икономика.

Въпреки че ЕС включи Тайван в списъка си с търговски партньори за евентуално двустранно инвестиционно споразумение през 2015 г., досега не са водени разговори по въпроса.

Страните членки на ЕС нямат официални дипломатически връзки с Тайван, но са най-големият източник на чуждестранни инвестиции на острова. От своя страна Китай счита Тайван за една от своите провинции.

"Тайван се стреми да подобри двустранния икономически и търговски обмен, да засили сигурността на веригата за доставки и да ускори напредъка по двустранното инвестиционно споразумение между Тайван и ЕС, което ще вдъхне увереност на бизнеса от двете страни за разширяване на инвестициите", подчерта Цай.

"ЕС признава, че нашето партньорство в търговията и инвестициите с Тайван е стратегическа връзка с геополитически последици", посочи на свой ред ръководителят на делегацията на Съюза Анна-Мишел Асимакопулу. Тя приветства премерения отговор на Тайван на китайската агресия.

По нейни думи ЕС и Тайван споделят общи ценности, каквито са демокрацията и правата на човека.

Асимакопулу подчерта значението на сътрудничеството по отношение на глобалните вериги за доставки, тъй като Тайван има водеща роля в индустрията на полупроводници.

През юни Тайван и ЕС проведоха търговски преговори на високо ниво. Скоро след това обаче Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) заяви, че няма конкретни планове за фабрики в Европа.

Миналата година TSMC - най-големият договорен производител на чипове в света, заяви, че разглежда потенциално разширяване на дейността си в Германия, но няма напредък в това отношение.