Анализи

Лукойл е превел 90 милиона лева авансов данък в бюджета на България

  20.12.2022 14:52  
Лукойл е превел 90 милиона лева авансов данък в бюджета на България

Авансов данък в размер на 90 милиона лева е превел "Лукойл" в държавния бюджет на България, Това съобщи пред журналисти вицепремиерът Христо Алексиев.

Той поясни, че това представлява данък общ доход, както и  73 милиона във връзка с регламента със свръхпечалбите.

Алексиев припомни, че през миналата седмица компанията е взела решение на Надзорния съвет да премести цялата си икономическа дейност от Нидерландия в България. От тук нататък "Лукойл" ще плаща данъците си в България, каза Христо Алексиев.

"Тези 90 милиона, като размер и като сума, са повече от данъците, които 20 години назад "Лукойл" е платил до момента на държавата. Може би виждате, че към момента горивата, например А-95 е от порядъка на 2,70 – т.е. от месец август, откакто започна работата на служебното правителство, до момента горивата са спаднали с около 60-70 стотинки. 

От една страна мислим, че "Лукойл" трябва да плаща всички данъци в България, от друга страна обаче ще направим всичко възможно цените на горивата да се запазят и да вървят надолу. Т.е. трябва да се работи и в двете посоки – държавата да получава както данъците си тук от "Лукойл", така и цените на горивата да вървят още надолу. Това е наша приоритетна политика.“

На въпрос на БНР ако парламентът приеме решение държавата да може да поема контрол върху петролните  рафинерии, какъв ще бъде ефектът, Христо Алексиев отговори:

„Това не е толкова лесен въпрос. За да поеме държавата това управление, са нужни много сериозни ресурси , защото не е само преработването на суров нефт в самата рафинерия. Това е логистика, свързана със снабдяване, дистрибуция. Вие видяхте държавата какво направи с държавната компания по отношение на горивата – две години нямаше никакви резултати и тя беше закрита от служебното правителство . Така че не е въпроса в оперативния контрол, въпросът е дали държавата има ресурса да осъществява такъв контрол“.