Коментари

Крум Зарков: Договорено е приемането на България в Шенген през октомври

  21.12.2022 15:25  
Крум Зарков: Договорено е приемането на България в Шенген през октомври

"Има поет ясен ангажимент за приемането на България в Шенген през октомври 2023 година", каза министърът на правосъдието Крум Зарков в сряда пред Нова тв. По думите му срокът е договорен по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел миналата седмица.

Зарков коментира, че за първи път България има конкретен срок за Шенген, което е "резултат от интензивната работа на служебния кабинет в последните седмици и силен международен авторитет в лицето на президента Радев".

Крум Зарков каза още, че сега всичко зависи от работата на парламента и приемането на няколко реформи, които са свързани с върховенството на закона. Според министъра страната ни не бива да се притеснява от докладите, които Нидерландия очаква, свързани с механизма за наблюдение.

"Не бива да се притесняваме от тези доклади. По т.нар. "хоризонтален механизъм" има доклади всяка година и те не се само за България. Тези доклади сами по себе си не трябва да ни плашат, ние сме изпълнили ангажиментите си", обясни Зарков.

Членството на България в Шенген бе блокирано от Австрия и Нидерландия, а Румъния бе спряна само от Австрия.С единодушно решение от януари пълноправен член на зоната за свободно придвижване става Хърватия.

Нидерландия иска Европейската комисия да направи още един доклад за България по Механизма за сътрудничество и проверка, въпреки че мониторингът бе спрян в края на 2019 година.

В Австрия политическите партии са разделени и има критики срещу официалното решение на Виена да спре България и Румъния.Австрия обвързва своето съгласие за разширяване на Шенген с прилагането на свой план от пет точки, сред които е и укрепване на опазването на външните граници.

Австрийският канцлер Карл Нехамер държи и на строителството на много по-сигурна стена по българо-турската граница, чиято стойност се оценява на 2 милиарда евро. Австрия настоява стената да бъде платена от ЕС, докато Европейската комисия е против този проект.

Според българските власти с Нидерландия диалогът е по-труден.