Новини

Гасят светлините на елхата пред Народния театър в солидарност с Украйна

  21.12.2022 18:54  
Гасят светлините на елхата пред Народния театър в солидарност с Украйна

Коледните светлини в София ще бъдат загасени тази вечер в 18 часа заедно с градове по целия свят. Столицата ни се включва в кампанията #LightUpUkraine за набиране на  средства за осигуряване на 1000 генератора за болници в Украйна. Тази вечер емблематични места по целия свят ще изгасят коледните светлини в знак на солидарност с Украйна и за набиране на средства за генератори за украинските болници, предаде bTV.

Коледното дърво пред Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат зизгасени точно в 18 часа. С този жест София откликва на призива към институциите и хората по целия свят да изключат празничните светлини в знак на солидарност с украинския народ. Инициативата е и част от кампанията за набиране на 10 милиона долара за осигуряване на 1000 генератора за болници в цяла Украйна чрез украинската национална платформа за набиране на средства UNITED24.

Около 10 милиона души са без електричество в Украйна, щети са нанесени на почти 50% от енергийната инфраструктура на Украйна. Денят е символичен - на 21 декември настъпва астрономическата зима, денят е най-къс, а нощта най-дълга. Кампанията #LightUpUkraine обединява много градове по света, сред които емблематични локации – елхата пред Рокфелер център в Ню Йорк, коледното дърво на площад Трафалгар в Лондон, кметството на Париж, катедралата в Кентърбъри и лондонската резиденция на архиепископа на Кентърбъри, елхата в Прага, Пазарния площад във Вроцлав и много други.

Първото място, което се включи в кампанията #LightUpUkraine, беше Карнеги Хол в Йорк. Залата угаси светлините си на 4 декември по време на честването на 100-годишнината на украинската коледна песен „Щедрик“.