Анализи

Мирчев: От ДБ искат да направят всички услуги в КАТ електронни

  29.12.2022 15:40  
Мирчев: От ДБ искат да направят всички услуги в КАТ електронни

"Демократична България'' си поставя амбициозната цел в рамките на 12 месеца всички услуги в КАТ да бъдат електронни. Това става ясно от пост във Фейсбук на депутата Ивайло Мирчев.

"Малко след 7:30 часа сутринта. нареждам се на опашка за смяна на голям талон (безумна услуга). Какво заварвам - огромна опашка (зад мен имаше още толкова хора), хаос (свършва термохартията на машините за издаване на номера за ред и 30 мин. служителите не могат да намерят нова ролка), мръзнещи хора, неадекватно работно време'', пише Мирчев във Фейсбук.

Според депутата в КАТ цари ''изключително слаба организация, почти нулево наличие на електронни услуги. Неработещи машини за издаване на номер за ред. Поне час се чака за елементарни услуги, които трябва да са налични онлайн''. Ето защо е наложително да се направи тотална дигитализация на всички процеси и да няма процес, който да се решава по аналогов път. "За целта е нужна воля и силно управление, а не само добри намерения и законови предложения'', смята той.

Мирчев припомня, че по време на кабинета ''Петков'' ДБ са предложили ''всички възможни промени, за да преминем към бърза електронизация. Получихме тотален отпор от МВР администрацията и от "10 реки вода защо не могат да се случат нещата", неколкократно вкарваме в парламента промени в законите, с които бюрокрацията да бъде значително намалена - "мижав интерес".

В резултат на това Ивайло Мирчев, ген. Атанас Атанасов и и Божидар Божанов стартират серия парламентарни инициативи, а крайната цел ще бъде в рамките на 12 месеца всички услуги в КАТ да бъдат електронни, за да не се налага хората да висят по опашки, да се редят на гишета и да се стига до абсурди някой 30 мин. да не може да намери ролка термохартия. Предложението включва и махане на всички талони, хартии, разхождане на граждани по гишета. Обмисля се и въвеждането на абсолютно автоматизиран процес по смяна на шоф. книжка и плащане на глоби.