Светът

ООН спира ключови програми за Афганистан

  29.12.2022 17:07  
ООН спира ключови програми за Афганистан

Организацията на обединените нации (ООН) заяви, че някои важни за Афганистан програми са временно преустановени поради забраната жени да извършват хуманитарни дейности.

Ръководителят на ООН за хуманитарна помощ Мартин Грифитс, ръководители на агенции на ООН и няколко хуманитарни групи заявиха, че ''участието на жените в оказването на хуманитарна помощ не подлежи на преговори и трябва да продължи'', като призоваха властите в Афганистан да отменят решението. ''Забраната жени да участват в НПО има животозастрашаващи последици за всички афганистанци. Някои важни програми трябваше да спрат временно поради липса на персонал'', гласи изявлението.

Този ход идва, след като външните министри на 12 държави и ЕС, включително Съединените щати и Великобритания, призоваха управляваното от талибаните правителство на Афганистан да отмени решението си, забраняващо жени да работят в хуманитарния сектор. Хуманитарните агенции казват, че съгласно афганистанските обичаи не могат да дават здравни съвети на жени, ако няма жени лекари.

Не всички талибански министерства подкрепят забраната жените да работят за НПО и разглеждат план, който би могъл да позволи на жените да продължат да работят по начин, който удовлетворява консервативно настроеното ръководство в Кандахар. Талибаните вече забраниха университетското образование за жените и средното образование за момичетата.