Светът

Нетаняху положи клетва като премиер на Израел за шести път

  29.12.2022 17:53  
Нетаняху положи клетва като премиер на Израел за шести път

Бенямин Нетаняху завърши драматичното си завръщане като министър-председател на Израел, след като положи клетва като лидер на е най-дясното правителство в историята на страната, предаде Си Ен Ен. Нетаняху положи клетва в четвъртък за шести мандат като премиер, само 18 месеца след свалянето му от власт. Той се завърна с подкрепата на няколко крайнодесни фигури, които някога бяха изпратени в периферията на израелската политика, след като сформира коалиция малко преди крайния срок миналата седмица.

Членове на партията на Нетаняху ''Ликуд'' ще заемат някои от най-важните позиции в кабинета, включително външен министър, министър на отбраната и министър на правосъдието. Редица политици от крайната десница на политическия спектър на Израел също ще бъдат назначени на министерски постове. Итамар Бен Гвир, екстремист, който беше осъден за подкрепа на тероризма и подстрекаване на антиарабски расизъм, ще поеме ролята на министър на националната сигурност, който ще контролира полицията в Израел плюс някои полицейски дейности в окупирания Западен бряг.

Бецалел Смотрич, лидер на Партията на религиозния ционизъм, е назначен за министър на финансите и също така получи правомощия да назначи ръководител на Координатора на правителствените дейности в териториите - израелска военна част, която се занимава с границата и разрешителни за палестинци. По време на кампанията си Смотрич предложи серия от драстични правни реформи, разглеждани от много критици като ясен начин за подкопаване на съдебната независимост. Те включват премахване на възможността да се повдигнат обвинения срещу държавен служител заради измама и злоупотреба с доверие – обвинение, пред което е изправен и самият Нетаняху в текущия си процес за корупция.

Докато новите министри се подготвяха да положат клетва в Кнесета, около 2000 демонстранти се събраха пред парламента, за да протестират срещу връщането на Нетаняху на поста, каза говорител на полицията в Йерусалим.

Посоката на израелското правителство разбуни духовете и в чужбина, и в Израел. В сряда над 100 пенсионирани израелски посланици и служители на външното министерство изразиха загриженост относно предстоящото правителство на Израел в писмо до Нетаняху. Бившите дипломати, включително бивши посланици във Франция, Индия и Турция, изразиха ''дълбоката си загриженост за сериозните щети върху външните отношения на Израел, международното положение на страната и основните ѝ интереси в чужбина, произтичащи от политиката на новото правителство".