Развлечения

Символът на Новата година – Дунавското хоро, е със защитени авторски права

  29.12.2022 18:11  
Символът на Новата година – Дунавското хоро, е със защитени авторски права

Своеобразен начин да честити настъпващите новогодишни празници намери дружеството за управление на авторски права МУЗИКАУТОР.

От дружеството изпратиха до медиите писмо, в което поясниха, че традиционното новогодишно Дунавско хоро на Дико Илиев не е в графата "народна музика" и всъщност е обект на авторско право.

"Символът на новогодишното веселие – Дунавското хоро, чийто създател е Дико Илиев, е произведение, което той композира, докато работи в оркестъра на Тридесет и шести пехотен козлодуйски полк в Оряхово и впоследствие го аранжира за духов оркестър. Тази великолепна музика, която носи празнично настроение, събира и обединява хората в първите секунди на всяка Нова година, е със защитени права до 2056 година и всяко нейно публично изпълнение по закон трябва да става след уреждането им" - това напомня на организаторите на музикални събития сдружението за защита на авторските права в музиката МУЗИКАУТОР по повод предстоящите празненства.

Въпреки дългогодишните усилия на организацията, множеството законодателни инициативи и синхронизиране на действащата нормативна уредба с тази в Европейския съюз, в България творците продължават да бъдат ощетявани. Техните музикални произведения се използват, без да бъдат предварително уредени правата им по Закона за авторското право и сродните му права. Това се дължи на недостатъчния ресурс на държавата в контрола по спазването на закона, а в голяма степен и на нагласата на обществото и неразбирането за същността на правата и задълженията на ползвателите на авторски труд, допълват още от дружеството.

„Дико Илиев е композирал над 90 произведения, много от които погрешно се считат за „народна музика“, но това е авторска музика, създадена на фолклорна основа. Това е валидно за много от авторските произведения, които МУЗИКАУТОР представлява на българския пазар, и показва нагледно как музиката се възприема като свободен за ползване продукт, без да се отчитат правата на създателите им и действащите закони“, коментира Иван Димитров – изпълнителен директор на сдружението за колективно управление на авторските права в музиката.

Музикаутор напомни чрез позицията си до медиите, че при липса на валиден музикален лиценз, ползването е незаконно и подлежи на санкции, а контролът е вменен на Министерство на културата.

А вие внимавайте върху каква музика ще танцувате тази година...