Реакция Светът

ЕС отправи призив към Северна Корея

  03.01.2023 10:00  
ЕС отправи призив към Северна Корея

ЕС призова КНДР да прекрати действията, които предизвикват военно напрежение, включително изстрелването на ракети и навлизането на дронове извън границите на страната, заяви говорител на Европейската служба за външна политика.

"ЕС призовава КНДР да предприеме надеждни стъпки към пълна, проверима и необратима денуклеаризация", заяви говорителят в комюнике, публикувано в понеделник вечерта в Брюксел.

В документа се отбелязва, че нарушаването на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН от страна на Северна Корея и неотдавнашните ѝ изявления, че възнамерява да продължи тези незаконни действия, не служат добре на севернокорейския народ.

Според съобщенията Северна Корея е изстреляла още една ракета към Японско море в неделя вечерта, като е изминала около 400 км. Снарядът се класифицира като балистична ракета с малък обсег на действие.

По-рано КНДР изстреля три балистични ракети с малък обсег. Те изминаха разстояние от 350 км, като достигнаха максимална височина от 100 км. Миналия петък Пхенян съобщи за успешен изпитателен полет на космическа ракета-носител с твърдо гориво като част от усилията за укрепване на капацитета си за космическо разузнаване и наблюдение.

През 2022 г. КНДР е изстреляла общо около 70 различни ракети, включително междуконтинентални.