Новини Реакция

Главният секретар на МВР: Във всяка система има гнили ябълки

  05.01.2023 10:34  
Главният секретар на МВР: Във всяка система има гнили ябълки

„Във всяка система има гнили ябълки. Но МВР ги търси и показва”. Това заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров в ексклузивно интервю за NOVA. Той коментира някои от най-нашумелите и скандални случаи от последните месеци.

По случая с полицая, задържан край Пловдив, докато шофира бус с нелегални мигранти, Тодоров каза, че той не е спрян случайно.

„Работили сме оперативно по тази група. Имали сме предварителна информация за нея”, каза Тодоров.

Служителят работи в системата от 3 години, а оправданието за действията му било, че има кредит.

„Много хора имат кредити. Това не е оправдание за престъпление”, коментира Тодоров.

„За съжаление критериите за прием в МВР отдавна не са това, което би трябвало да бъдат. Вече броят на кандидатите не е толкова голям, колкото беше. Съответно критериите са занижени и това позволява в системата да влязат служители, които не отговарят на критериите”, каза още Тодоров.

Той потвърди, че по случая има още двама задържани.

Главният секретар каза повече и за случая с полицая, обвинен, че е предизвикал две катастрофи в рамките на минути, след което се укрил за няколко дни.

„Той обясни, че има проблеми от семейно-битов характер, което го е изкарало от равновесие. Спрямо него се води дисциплинарно производство и е отстранен от длъжност”, каза Тодоров.

„Категорично служители, които извършват престъпления, нямат място в редиците на МВР. Ние имаме твърда воля за това. От лятото насам са уволнени близо 30 служители за дисциплинарни нарушения или престъпления”, каза Тодоров.  

Според него обаче процесът по отстраняването на един служител е твърде тромав и изисква доста време.

„По отношение на леките наказания изискванията трябва да са много по-облекчени и кратки. Когато се касае за тежко дисциплинарно нарушение, което предвижда уволнение, там нещата трябва да са прецизирани”, каза Тодоров.

За тестването на полицаите за употреба на наркотици

„Бяха установени много малко случаи. Впоследствие кръвните тестове бяха отрицателни”, каза Тодоров.

Той коментира и случая с полицая, пометен от бус с нелегални мигранти край София. Тодоров обясни и защо е подал оставка след инцидента, която не беше приета от президента Румен Радев.

„Това беше мой морален акт, акт на отговорност. Исках да покажа, че наистина има проблем и всички органи и институции трябва да се заемат с решаването му”, каза Тодоров. „Проблемът е комплексен, като се започне с промени на Наказателния кодекс”, продължи той.

Тодоров иска и по-сурови наказания. „Внесохме предложение в НС за промяна. Безкрайно малко наказания има на фона на образуваните досъдебни производства”, смята главният секретар на МВР. 

Той каза още, че за полицията са закупени и раздадени ленти с шипове, а служителите се обучават как да ги ползват.  

По случая „Семерджиев” и полицаите, замесени в него, Тодоров потвърди, че вътрешната проверка е приключила. „В момента тече оформянето на заповедите за наказания – те са на 40 служители, за които се установява, че не са изпълнили задълженията си. Те са от СДВР – и от Пътна полиция, и от Охранителна полиция. Наказанията са различни – от порицание до уволнение”, каза Тодоров.

„Служители, за които се събраха данни, че са извършили престъпление, че умишлено са прикривали престъпната дейност на Семерджиев – материалите са предадени на прокуратурата”, каза Тодоров. В три от случаите е установено, че полицаите са в тесни връзки с обвиняемия за тежката катастрофа на бул. „Черни връх".

Следващата седмица ще бъдат връчени заповедите за наказания.

За убийството на граничния полицай край Елхово

„Водят се две следствени дела – едното е на наша територия, другото – на територията на Република Турция. Обмени се информация. Установено е, че извършителят и неговият брат са криминално проявени за кражби. По категоричен начин е доказано, че прекият извършител е този, който е задържан”, каза Тодоров.   

„Случаят във Видин е брутален, грозен, жесток. Той е отражение на липсата на ценностна система в част от младите хора”, каза Тодоров по темата за убийството на мъж, за което са заподозрени четири деца.