Новини

Първи мобилен оператор вдига цените заради инфлацията

  06.01.2023 10:10  
Първи мобилен оператор вдига цените заради инфлацията

Мобилният оператор „Виваком“ първи започна да изпраща съобщения до своите абонати за предстоящо увеличение на цените по договорите заради инфлацията. Това установи репортер на ABCnews.bg след получен мейл от компанията.

„Уважаеми клиенти, по данни на Националния статистически институт натрупаната инфлация за първите 11 месеца на 2022 година е в размер на 15,80% и очакванията са отчетената годишна инфлация за 2022 година да остане на тези нива. Поради тази причина и на основание на Общите условия на Vivacom от февруари 2023 година, цената на месечния абонамент ще бъде увеличена с до 2 лв. с ДДС за всяка основна и допълнителна услуга“, се казва в съобщението на „Виваком“.

 

 

Промяната ще бъде отразена в месечните сметки, издадени през февруари 2023 г. Увеличението е около 4% при висок абонаментен план от 50 лв. на месец, показват изчисленията.

„В края на миналата година предупредихме, че мобилните оператори ще вдигнат цените едностранно заради високата инфлация през 2022 г. Те получават милиони компенсации заради високите цени на електроенергията. Така с повишението на цените на абонаментите, компаниите ще реализират огромни печалби на гърба на потребителите“, коментира пред ABCnews Пейо Майорски, председател на Асоциацията за защита на потребителите. Според него Омбудсманът, държавата и КЗП трябва да се намесат.  

„Комисията за защита на потребителите не е направила нищо за една година във връзка с едностранното вдигане на месечните абонаменти при мобилните операторите. Договорите продължават да са в полза на компаниите, като клиентите не могат да се откажат от тях или да предоговорят условията си“, подчерта Майорски. По принцип евродирективата дава по-големи права и защита на потребителите, която не е пренесена добре в българското законодателство. Клиентите трябва да могат да се откажат от договора при промени от страна на мобилния оператор без допълнителни такси и начисления или да могат да си изберат друг по-евтин абонаментен план. Дори могат да предпочетат да си сменят оператора, ако друг им предлага по-изгодни условия.

В началото на 2022 г. мобилните оператори също повишиха едностранно цените между 1.5 и 3,3% заради инфлацията през 2021 г. Едностранното вдигане по действащите договори, мобилните оператори обясняват с предвидената подобна възможност в Общите условия към тях. Затова и не е възможно недоволните клиенти да прекратят договора си предсрочно, без да бъдат санкционирани с неустойки.