Коментари

Седмичен коментар

  09.01.2023 09:04  
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

02 – 08 януари 2023

 

Парламентът се дави в скандали

Едва 63 гласа „за“ събра декларацията на ПП с четири основни приоритета и опит за управленска програма в няколко области. ДПС, БСП и БВ се въздържаха. ГЕРБ и „Възраждане“ бяха „против“. 

След неуспеха Асен Василев заяви: „Не е работа на втората политическа сила да управлява. В момента неспособността на ГЕРБ да сформират кабинет доведе до това, че втората политическа сила трябваше да предлага управленска програма“.

Какъв разумен срок при неразумни времена

На кого да даде третия мандат Радев?!

Ако е джентълмен - на БСП, те му дадоха старт на политическата кариера. Ако е соросоид - на ДБ - най-старите партизани на Сорос в БГ.

Ако е натовец, на ДПС - те ни вкараха в НАТО с Царя.

Ако иска избори 2 в 1, на Янев, който може да държи мандата до лятото.

Няма конституционен срок. Конституционният съд говори за разумен срок. Ама има предвид разумни времена. А времената са неразумни. (Георги Марков, бивш конституционен съдия и депутат, фейсбук)

Магистрални „успехи“

19 907 км е общата дължина на републиканската пътна мрежаот които 846 км автомагистрали, съобщи Институтът за пътна безопасност. От сайта на АПИ става ясно, че се предвижда текущ ремонт на около 1300 км пътища, а за над 1200 км  завършване на ремонтните дейности, започнали през 2021 г. 

АПИ е проявила престъпна безстопанственост, която вероятно е и една от основните причини за загубени човешки животи по пътищата. Агенцията е заплатила огромни средства за косене на тревни площи, които ако бяха третирани с препарати, щяха да спестят милиони левове, констатират от института

За периода 2020-2022 г. на автомагистралите у нас са загинали 150 души вследствие ПТП (не са включени 45 души македонски граждани загинали на АМ Струма). Това прави средно по 50 души годишно при 846 км обща дължина на АМ или средно на 17 км магистрала има по един загинал. Рискът да загинеш на автомагистрала е 3,5 пъти по-голям, отколкото в ЕС.

Далавери с пасищата

Пасища и мери се превръщат в терени за фотоволтаични парковепредупреждават от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, за което са сезирали Върховната административна прокуратура. Подобна практика вече има в доста общини, сигналите са от цялата страна, съобщи пред БНР Симеон Караколев, съпредседател асоциацията.

"Извиква се животновъдът. Обяснява му се, че ще му се даде някой лев, да не заявява това пасище. Тези пасища остават незаети. Ето ви ги утре фотоволтаични паркове. Тези животни какво ще пасат, не знам!.

Пенсионерът у нас живее средно с 666,04 лв. 

Това е с 60,77 лв. повече от чистата заплата – 605,27 лв. - на половин милион българи, които от 1 януари се осигуряват на 780 лв., колкото е минималната заплата. 

В 16 области на страната средната пенсия преминава минималната заплата. Най-богати са пенсионерите в София, които вземат около 823,98 лв. Следва Бургас със 746,85 лв. Над 700 лв. е тя само в още три области – Перник, Варна и Стара Загора. Средната пенсия не може да мине да мине минималната заплата в 12 области. Най-ниска е в Кърджали – 530,11 лв.

Здравни вести

Проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, коментира в „Труд“, че трябва да има грипна ваканция, тъй като случаите на остри респираторни заболявания ще нарастват през януари. България разполага с възможности за производство на антибиотици, които при нужда ще бъдат задействани, за да компенсират дефицитите на пазара.

Говорят като мафиоти

Лесно е да кажем, че това е политическа шизофрения, но пак се връщам към основния въпрос – нарушаване на връзката с реалността. Така Росен Йорданов, социален психолог, бивш зам.-директор на Института по психология на МВР, обяснява в интервю за„Труд“парадокса свалените от власт с вот на недоверие да искат свалилите ги от власт да ги подкрепят, за да дойдат те отново на власт.


Надвикването продължава

Жечо Станков и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС саботираха в четвъртък брифинг на съпредседателя на ПП Асен Василев за Плана за възстановяване и устойчивост. Докато Станков суфлираше на Василев, Петкова се появи сред журналистите и реши да подвиква. 

Конфликтът започна рано сутринта с изявление на Бойко Борисов, който обвини Асен Василев за затваряне на въглищните централи и заяви, че ПГ на ГЕРБ ще поиска предоговаряне на условията в плана, за да не се допусне прекратяване на работата нацентралите.

Кабинетът „Петков“ е нарушил решение на Народното събрание за запазване на работата на „Марица-изток“ 2, заявиха КНСБ и „Подкрепа“ и обявиха, че ще сезират главния прокурор за нарушение на законоустановени норми.

1,5 млрд. куб. м газ годишно ще внасяме от Турция до 2036 г. 

13-годишно споразумение с турската държавна енергийна компания Боташ за транзит на 1.5 млрд. кубм природен газ годишно до България сключи „Булгаргаз“. Това е половината от необходимото синьо гориво за страната, което в момента се набавя през Гърция. 

Подробности за финансовите условия не бяха съобщени.

Споразумението е ключов момент в партньорството на България и Турция, коментира служебният премиерГълъб Донев. Според енергийния министър Росен Христов това е „първа крачка към голямо енергийно сътрудничество между двете държави“, а  турският му колега Фатих Дьонмез посочи, че то е „важно за повишаване на сигурността на доставките на синьо гориво в Балканския регион

 

Проект за два нови блока в АЕЦ „Козлодуй“

За да може след време, когато изпаднат от работа пети и шести реактор на АЕЦ „Козлодуй“, да можем веднага да си заместим мощността. С тези думи Бойко Борисов се обърна към депутатите Делян Добрев, Теменужка Петкова и Жечо Станков по време на пресконференция в партийната централа на ГЕРБ. 

Според Борисов ПП „е обезглавила българската енергетика и след година и половина ТЕЦ-овете в Маришкия басейн приключват. Трябват ни нови реактори. Никой разбиращ енергиен експерт не би се съгласил да унищожим 60 на сто от производството на енергия. С това се взима 4 на сто от брутния вътрешен продукт. Незабавно внесете предложение и задължете служебното правителство да не допусне тази катастрофа“. 

В четвъртък от ГЕРБ изпълниха заръката на лидера си и внесоха в парламента проект за решение за изграждане на два нови блока в АЕЦ "Козлодуй" с американските реактори АР 1000

182 млн. лв. за хазарт?

Вратички в законодателството позволяват безнаказано рекламирането на хазартна дейност под формата на бонуси, както и онлайн хазартните залаганияТочно този тип хазарт, а не хазартът на билетчетата, е нараснал в пъти и е насочен не към бедни и възрастни хора, а към млади хора, които ползват смарт устройства

Зарибяването на децата е голяма опасност. Тази зависимост от хазарта е пагубна. Най-страшното е, че той се възприема като игра и забавление. Детето се сблъсква с реклами на пътя, на билбордове. В някои градове има такива рекламни пана на всеки стълб, които приканват младите хора.

182 млн. лв. са били изхарчени през последната година за телевизионна реклама на хазарт, в ерата на Васил Божков са били 50 млн. (Бонка Василева от „Демократична България“, БНР)

Скандал за пари в БСП

Евродепутатът Петър Витанов обяви във фейсбук, че „местните организации на БСП са оставени на произвола на съдбата“. Според него те бедстват, защото до тях „вече две години не стига нито един лев от държавната субсидия на партията, а членският внос на членовете на БСП, заемащи публични длъжности, също не се разпределя в тяхна полза“.

Затова Витанов вече нямало да превежда своя членски внос към централата на „Позитано“ 20, каквито са правилата, а ще пренасочи парите към най-нуждаещите се структури. Неговата сума е около 1300 лв. на месец, тъй като евродепутати, депутати, министри, кметове, общински съветници дават 10 на сто от месечните си заплати за партията.

Ханке съветва: Инвестирайте в земя

Тази година единственият инвестиционен съвет, който ще предложа на моите приятели в България, е дългосрочен: инвестирайте в земя. В дългосрочен план тя е сигурен залог. Това е вид инвестиция, която позволява на инвеститора да спи спокойно и отговаря на три от инвестиционните ми правила: 1. Гледайте напред, а не назад; 2. Избягвайте неоправдания риск, прегърнете сигурността; 3. Не залагайте (в смисъл, че инвестииците не са хазарт).

А за българите с банкови сметки: оставете вашите депозити в български левове. Левът вероятно ще поскъпне спрямо щатския долар през следващата година. Ако сте по-склонни да рискувате, бих предложил да държите 75 на сто от депозитите си в български левове и 25 на сто в щатски долари.

(Проф. Стив Ханке, бивш управляващ директор на МВФ и президент на Европейската банка за реконструкция и развитие, из интервю в „24 часа“) 

Хърватите се оплакват от поскъпване заради еврото

Министърът на икономиката на страната Давор Филипович атакува търговията на дребно: „Цените се вдигат месец след месец, а сега с въвеждане на еврото този процес става по-осезаем“. 

Според публикации в интернет магазините за хранителни стоки и пекарните са повишили значително цените си. Кафето в заведенията за обществено хранене е поскъпнало от 10 до 20 евроцента, хлябът – със 7, 500-грамовата опаковка на крема сирене – с 26, а пицата – с 30 евроцента. 

Формира се нов световен ред в енергетиката 

Готовността на Китай да заплаща с юани суровия петрол, който купува от страните на Персийския залив, бележи формирането на нов световен ред в сферата на енергетиката, пише в. "Файненшъл таймс".

"Разплащанията в рамките на глобалната търговия с петрол бавно, но сигурно преминават от щатски долари в други валути", отбелязва анализаторът към швейцарската банка "Креди сюис" Золтан Пожар в паметна бележка до клиенти на финансовата институция. Според него Китай иска да пренапише правилата на глобалния енергиен пазар чрез стратегия, която предвижда намаляване на 

Мрачни прогнози на Кристалина Георгиева

Новата година ще бъде по-трудна за световната икономика от миналата, прогнозира в интервю за Си Би ЕС генералната директорка на МВФ Кристалина Георгиева, аргументирайки се, че трите най-големи икономики в света - на САЩ, Европа и Китай забавят растежа си едновременно. При това за първи път от 40 години икономическият ръст на Китай се очаква да бъде по-нисък или равен на световния, забавяйки глобалната икономическа активност. 

"Това не се е случвало преди", каза Георгиева и посочи, че МВФ очаква една трета от световната икономика да бъде в рецесия. По думите ѝ САЩ по-скоро ще успеят да избегнат най-лошите последствия на икономическия спад, отчасти благодарение на "силния пазар на труда", докато в ЕС перспективите изглеждат по-лоши. 

Един молец може да надупчи изискани вълнени костюми

За седем дни един молец може да надупчи редица изискани вълнени костюми. По-реалистично обаче е животът на този парламент да продължи да края на януари, а изборите да са преди Великден. 

Възможностите за третия мандат са две – да бъде връчен на „Български възход“ или на „Демократична България“. ДБ не могат да направят нищо сами. Ако мандатът им бъде връчен, цяло проектоправителство персонално ще бъде определено от „Козяк“. При БВ влиянието няма да е чак толкова силно. Там ще има подаване на генерална линия и поставяне на определени персони за ключовите позиции като министрите на отбраната, на външните работи и на финансите. Всички останали нямат значение.

Смятам, че е изключено Румен Радев да връчи третия мандат на БСП, както правеше досега. Там нещата са стигнали до своя естествен край – на тотална непоносимост и от двете страни. И тази непоносимост не е чисто психологическа, а и физическа. (Пламен Киров, професор по конституционно право, „Труд“)

Засега налице са само окопите

Не виждам основания да се състави правителство.Конституционната процедура с мандатите дава възможност на всяка една от партиите да премахне малко от вината си, че няма да състави кабинет.  

В България има две тенденции - едната е "омръзна ни от Борисов и ГЕРБ, дайте да направим нещо ново", а другата е: "да, но вижте кой идва - другите въобще не знаят от кой свят са". Докато не бъде разсечен този възел и на едни нови избори да стане ясно, че хората изпращат в парламента своите представители не да чертаят червени линии и да копаят окопи, а да управляват в тези не много леки времена, нищо няма да се случи. Засега налице са само окопите, макар че от време на време се веят някакви флагчета. (Проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски, Би Ти Ви)   

Бламираме собствения си народ

През последната година сме свидетели на зрелище, трудно за понасяне. България няма правителство, защото не го заслужава, а не го заслужава, защото политическата немощ е и на елита, и на електоратите. Ние имаме обща и фундаментална политическа слабост, неумение за политическо уреждане на общия ни живот.

Докато не решим, че нещо в България трябва да бъде забранено по съгласие, че трябва да поставим червена линия, отвъд която собственият ни живот е бламиран и ставаме за национално посмешище, ще живеем в среда на нещо, което прилича повече на групиране на разбойници или на шмекери, отколкото на отговорни политически лица. 

(Д-р Николай Михайлов, психиатър, богослов и политически анализатор, БНР).

Не пипайте децата

Клевета е, че дъщерята на президента Радев има договор с БНТ за участието си в игрален филм на режисьора Максим Генчевзаяви за Епицентър. бг генералният директор на БНТ Емил Кошлуков. Поводът са информации, че Дарина Радева "ще печели по 400 лв. на ден за първата си главна роля, във филма на режисьора Максим Генчев  "1349" по повестта на Иван Вазов "Иван Александър“.

"Няма такъв филм! Няма такъв сценарий! Няма бюджет! Няма договори! Няма перо "заплати на актьори". Има само одобрен проект, за който изобщо не е сигурно, че ще се превърне в реализация на филм", категоричен е Кошлуков.

Дарина, дъщерята на президента, има право на свой живот. Обратното е жестоко и несправедливо, коментира в. „24 часа“.

На 1 януари президентът Радев пусна в профила си във фейсбук снимка, от която се разбра, че е бил с дъщеря си Дарина на новогодишния концерт на Виенската филхармония. Социалните мрежи реагираха както винаги - те силно любят и мразят. И повече кънтят вторите.

Грандиозен проект за българското знаме

Няма как истински българин да остане безучастен и да не подкрепи проекта „Пилон Рожен“Отечеството е като майката. Добро, лошо, то е най-съществената част в нашия живот“. Така заяви проф. Андрей Пантев, член на Обществения комитет на националната кампания за издигане на 111-метровия пилон „Рожен“ за българското знаме в Родопите. Той припомни, че паметникът на Шипка също е издигнат с дарения по идея на ветерани опълченци.

Паметникът на Обединението ще извиси българското знаме на 1 430 м надморска височина. В основата му ще бъде вградена капсула на времето и плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, с послания към бъдещите поколения. Проектът се реализира изцяло с дарения от българи в страната и чужбина и е подкрепен от видни общественици, творци, спортисти, учени, представители на различни професии.

Вече са започнали геопроучвателни сондажи на терена, на който ще бъде пилонът. Той ще бъде с диаметър 3 метра при основата и 0,75 метра при върха. Конструкцията ще се състои от 12 секции с дължина от 8 до 12 метра, а общото тегло на стълба ще е 55 тона, съобщават от фондация „Наследство в бъдещето“.

Село на параклисите

В Павелско, което се намира на около 20 км от Чепеларе, има 33 параклисавсеки от които е кръстен на различен светия. Навярно може да се нарече селото с най-много параклиси у нас. Тук живеят около 500 души, които от стотици години се грижат за вярата, като поддържат тези параклиси, съобщи Би Ти Ви.

Само параклисът "Св. Тодор е в центъра на селото, всички останали са разпръснати в неговото землище. Три от тях са със светещи кръстове. Всеки е осиновен от жител на селото и се обгрижва от него като втори дом. Всички параклиси се поддържат на доброволни начала от местните жители.

Павелско скоро ще се сдобие с още два параклиса, единият от които ще носи името "Вяра, Надежда, Любов".

„Дребни“ новини

Трудовата книжка да стане изцяло електронна и данните от нея да бъдат вкарани в електронен регистър на заетостта, предвиждат промени в Кодекса на труда, приети на първо четене от парламентарната социална комисия.

Драстично поскъпва водата от началото на годинатав някои региони на страната. Най-скъпа вода ще плащат жителите на Силистра - 5,28 лв., Разград 5,19 лв., и Смолян - 4,59 лв. 

България е с най-ниската заплата за 2021 г. - 10 300 евро годишно, при 33 500 евро средно за ЕС. ВРумъния тя е била 13 000 евро. В челната тройка са Люксембург със 72 200 евро, Дания (63 300 евро) и Ирландия (50 300 евро).

Американка Беси Лорена Хендрикс от щата Айова, смятана за най-възрастния човек в САЩ, почина на 115 г. Родена през 1907 г., тя е чула вестта за потъването на "Титаник", преживяла е двете световни войни, Голямата депресия, испанския грип и пандемията от COVID-19. Майка на пет деца, Хендриксе работила като учителка в училище с една класна стая. Надживяват я три от петте й деца.

Из архива

Месецът на Радичков

От всички месеци на годината януари е най-българският. В ума си го изписвам с главна буква, както с главна буква се изписват имената на хората, на планините и реките, на моретата и боговете", пише големият български писател и драматург Йордан Радичков. Точно по това време на годината той събира героите си от пиесата “Януари” в кръчмата на селце от Северозападна България. Там протича великото им надприказване, вглеждането им в отсамното и отвъдното, в магическото и реалното. Компания им правят клюводървецът и вълците.

През любимия месец на Радичков Пловдив ще бъдедомакин на поредица от събития, свързани с магьосника на словото. Книга, четири филма, театрален спектакъл, изложба и лекции включва програмата в знаковия за творчеството и живота на писателя (той почина на 21 януари 2004 г.) и най-лют зимен месец, пише „Сега“.

Ботев олицетворява вечна младост

В архива на видния български литературовед проф. Боян Пенев, под номер 303, се съхранява архивна единица със заглавие „Христо Ботев. Характер“. Тя съдържа 43 листа, изпълнени със стенографско писмо. На едно листче, означено с цифрата 41, проф. Боян Пенев е отбелязал следното: „Цялата книга за Ботев да съдържа: 1. Биография, 2. Публицистика. 3. Характеристика на поезията и личността (готова). Тази трета глава на замислената книга за Ботев поднасяме на читателите, за да могат да добият известна представа как е протичал творческият процес у Ботев.

Името на Ботева ще остане непокътнато в историята на българската поезия и в съзнанието на поколенията. За нас и за бъдещето той няма да остарее. За нас той е олицетворение на неувяхваща вечна младост. Ботев остава един от най-хубавите и най-светлите спомени на младостта ни. Той е живата вода на българската поезия – който пие от нея, отново подмладява. Не можем да си го представим по-друг – в този образ, в който се е изляла неговата поезия. С този образ той отива във вечността.

На 6 януари се навършиха 175 години от рождението на Христо Ботев. По този повод книгоиздателска къща „Труд“ издаде „Личният бележник на Христо Ботев“.