Бизнес

Тайланд отмени изискването за влизане само на ваксинирани туристи

  09.01.2023 12:14  
Тайланд отмени изискването за влизане само на ваксинирани туристи

Тайланд отмени днес политиката, обявена през уикенда, изискваща от туристите да показват доказателство за ваксинация срещу COVID-19. Това обяви министърът на здравеопазването Анутин Чарнвиракул, цитирайки достатъчни нива на имунизация в Китай и в световен мащаб, съобщава „Ройтерс“. Той обясни, че изискването за посетителите да показват доказателства за ваксинация е неудобно и група от експерти е решила, че е ненужно, тъй като в световен мащаб са били приложени достатъчно ваксинации. Министърът подчерта, че на неваксинираните туристи също ще бъде разрешен достъп до Тайланд без ограничения.

 

Министърът на здравеопазването на Тайланд Анутин Чарнвиракул отмени изискването за влизане само на ваксинираните туристи

Авиационните власти на страната обявиха в събота ограниченията, влизащи в сила от 9 януари 2023 г., преди очаквания поток от посетители от Китай, където случаите на COVID-19 нараснаха. „Показването на доказателство за ваксинация би било тромаво и неудобно и затова решението на групата е, че то е ненужно“, каза Чарнвиракул пред репортери. Първият полет с китайски посетители от началото на пандемията пристигна в Тайланд в понеделник, превозвайки първоначална група от очакваните 3465 пътници през първия ден, отбелязва „Ройтерс“.

Управителят на българския туроператор „Карта холидей“ Николай Александров, който в момента се намира в Тайланд, съобщи пред TravelNews, че през уикенда е имало голямо недоволство срещу мерките от страна на туристическия бизнес в азиатската страна. „Местните туроператари и хотелиери подготвяха големи протести, защото започнаха анулации от страна на чуждите им партньори и от туристите“, обясни той. Александров е посрещнал група от българи в неделя, преди влизането на строгите мерки. Според него след въвеждането на задължително влизане в Тайланд само за ваксинираните туристи, е щяло да има и голям отлив на български туристи. „Сега след отмяната на мерките ще продължи големият интерес към дестинацията“, допълни той.

Българската авиокомпания GullivAir вече обяви директни полети от София до остров Пукет в Тайланд от 27 януари 2023 г. „Започваме нашата програма до остров Пукет на 27-ми януари и плановете са да я продължим до 29-ти април 2023 г., в зависимост от интереса”, каза пред TravelNews Таня Стоева, мениджър „Продажби“ в превозвача. Полетите ще се извършват всеки петък и ще продължават 10 часа и половина. Излитането от София ще е в 17:55, а кацането в събота, в 9:25 ч. тайландско време. Обратно ще тръгват в 12.25 часа. Билетите са продажба на сайта на авиокомпанията и започват от 2053.62 лв. в двете посоки с летищни такси и чекиран багаж. GullivAir ще изпълнява полетите със самолет Airbus A330-200, който може да лети на дълго разстояние без спиране за зареждане. В него има 335 места в бизнес и икономична класа.

Една от най-популярните туристически дестинации в Азия - Тайланд, се радва на приток на туристи през първия си пиков сезон след премахването миналата година на строгите ограничения за влизане. През ноември регистрира 1,75 милиона посетители, което е четири пъти повече от броя за цялата 2021 г., когато полетите и чуждестранните пристигания бяха ограничени.