Анализи

Ефектът на бумеранга: До 10 години Русия може да се разпадне

  09.01.2023 13:00  
Ефектът на бумеранга: До 10 години Русия може да се разпадне

Почти половината от водещите експерти по външна политика смятат, че Русия ще се превърне в провалена държава или ще се разпадне до 2033 г. Голям брой анализатори пък очакват Китай да се опита да си върне Тайван със сила, показва ново проучване на Atlantic Council, което прогнозира предстоящо десетилетие на глобални сътресения, пише FT.

Данните показват, че 46% от 167 експерти, участвали в проучването, смятат, че провалът на Русия или разпадането ѝ може да се случи в следващите 10 години. В отделен въпрос 40% посочват, че Русия като държава може да се разпадне по причини като "революция, гражданска война или политическа дезинтеграция" през същия период от време.

Украйна ясно подчертава възможността за вътрешни проблеми на Русия и възможността самата война да има ефекта на бумеранга не само за управлението ѝ, но и за държавата като цяло“, казва Петер Енгелке, зам.-директор по прогнозите в Atlantic Council, помогнал да се създаде и тълкува проучването.

Официални лица от Запада твърдят, че Русия е значително отслабена от инвазията в Украйна преди 11 месеца, включително от санкциите и контрола върху износа. Икономистите вярват, че производственият капацитет на Москва непрекъснато намалява в резултат на наказателни мерки, връщайки страната десетилетия назад.

Руският президент Владимир Путин започна публично да признава, че Москва е изправена пред неуспехи в Украйна и че конфликтът ще отнеме дълго време. САЩ и западните му съюзници обещаха да подкрепят Украйна, колкото е нужно, като всички страни смятат, че войната ще продължи години наред.

Макар Европа да изживява най-големия си конфликт на земя от Втората световна война насам, повечето експерти в проучването казват, че не вярват, че Русия и НАТО ще се ангажират пряко във военен конфликт през следващото десетилетие.

Въпреки това, подкрепяйки все по-злокобните предупреждения на американски представители, че Китай ще започне военна офанзива, за да си върне Тайван, 70% от анкетираните прогнозират, че Пекин ще направи това през следващите 10 години.

Американските военни командири посочват 2027 г. - 100-та годишнина от основаването на Китайската народна освободителна армия - като възможна дата за инвазията. Някои представители обаче засилват предупрежденията си за намеренията на Пекин през последната година и казват, че нападението може да се случи преди 2024 г.

От друга страна, американският президент Джо Байдън непрекъснато казва, че Вашингтон ще защитава Тайван от китайска атака, макар че в исторически план САЩ са се опитвали да избегнат отговор на въпроса какво биха направили, за да възпрат двете страни от действие.

Други констатации рисуват картина на глобален хаос. Почти 90% от респондентите вярват, че поне още една държава ще се сдобие с ядрено оръжие до 2033 г. А 68% от тях казват, че има най-голяма вероятност това да бъде Иран. На този фон перспективите за съживяване на ядрена сделка между шестте водещи световни сили и Иран стават все по-мрачни. Малко оптимизъм идва обаче от факта, че според 58% от експертите ядрените оръжия ще останат неизползвани през следващите 10 години.

Експертите по външна политика очакват още известен упадък на САЩ. Макар че 71% от анкетираните прогнозират, че САЩ ще продължи да бъде водещата военна сила в света до 2033 г., само 31% вярват, че Щатите ще бъдат номер едно дипломатическа сила, а 33% - водеща икономическа сила.