Новини Светът

Адаптиран към Омикрон бустер рязко намалява тежкото боледуване при най-възрастните

  09.01.2023 17:00  
Адаптиран към Омикрон бустер рязко намалява тежкото боледуване при най-възрастните

Адаптиран към Омикрон бустер за ваксина срещу COVID-19, разработен от "Пфайзер" и "Бионтех", рязко намалява хоспитализациите сред по-възрастни пациенти, съобщиха израелски учени, цитирани от Ройтерс.

Проучването е на изследователи от доставчика на здравни услуги „Клалит“, университета Бен-Гурион в Негев и колежа „Сапир“. Резултатите от него все още не са преминали независима проверка.

Изследването установи 81% намаление на хоспитализациите сред хора на възраст 65 и повече години, които са получили бустер в сравнение с тези, които преди това са получили поне две ваксинации срещу КОВИД, но не и адаптирания за Омикрон бустер.

Проучването е проведено от края на септември до средата на декември м. г. и включва 622 701 души на възраст 65 и повече години, които отговарят на условията за прилагане на двувалентния бустер. Сред тях 85 314 души, или 14%, са го получили.

Хоспитализация поради COVID-19 е настъпила при шестима души с бустер и при 297 участници, които не са го получили. Смърт от коронавирус е регистрирана при 1 получател на бустера и при 73 участници, които не са го получили.

Въпреки че спадът от 86% в смъртността е статистически граничен поради сравнително ниските нива на смъртност в страната, резултатите все пак са впечатляващи, казаха изследователите.

Участниците, които са получили двувалентната бустерна ваксина, са имали по-ниска хоспитализация и смъртност поради COVID-19 от нереципиенти до 70 дни след ваксинацията.

Докато двувалентният бустер е насочен към оригиналния щам и неговия подвариант на Омикрон BA.4/BA.5, учените в момента се концентрират върху друг подвариант на Омикрон - XBB.1.5, който вече се разпространява бързо в Съединените щати.