От мрежата

Христо Иванов: Готови сме да посредничим и да застанем в кабинет с 5 приоритета

  10.01.2023 11:12  
Христо Иванов: Готови сме да посредничим и да застанем в кабинет с 5 приоритета

"Готови сме да застанем в кабинет, който има пет приоритета - Шенген, еврозона, съдебна реформа, План за възстановяване и развитие и модернизация на българската армия. Сега е времето да се направят тези неща. Просто ще се простим с еврозоната, ако не влезем сега" - заяви съпредседателят на "Демократична България" пред bTV.

Трябва да оставим настрани разправиите и да формираме управление, което да реши тези задачи, съветва той. "Няма да преодолеем различията, няма да се харесаме и да забравим какво ни разделя, но трябва да оставим това в скоби и да изведем приоритетите."

ДБ е готова да заеме ролята на посредник, която "е най-неизгодната, защото ако успеем, ще кажат: "Всички успяхме", а ако не, ще кажат: "Вие не успяхте".

Ако ДБ получат третия мандат за съставяне на кабинет от президента, биха стъпили на програмата, предложена от "Продължаваме промяната" и да се стремят към постигането на съгласие по политики. Това не означава коалиционно правителство.

"Има една закономерност в политиката - ако някой от друга партия започне да номинира някой в конкурентна партия, това е интрига. ГЕРБ сега малко се притесниха, че наистина ще вземем мандата и започнаха с топ офертите", каза още Иванов. През почивните дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дори предложи да се направи кабинет с премиер Христо Иванов, на което последният реагира остро. "Борисов почва с кьорфишеци и уйдурми - ще номинира премиери от други партии при невръчен трети мандат" - каза той.

Попитан дали ДБ са възобновили диалога с ГЕРБ, той каза, че диалогът по приоритети и големи национални задачи никога не е прекъсвал.

"По-малкият въпрос е дали ще се намерят 121 души в деня Х, а по-скоро е как ще работи този кабинет в деня У на другия ден. Въпросът е можем ли да застанем зад 5 национални задачи или можем да застанем пред гражданите и да кажем - вижте, ние сме несъстоятелни", допълни Иванов и напомни: "Още пред изборите сме поставили 3 големи теми, по които можем да седнем и да разговаряме - законност в прокуратурата и борба с корупцията, икономически растеж и ясна позиция спрямо руската агресия в Украйна. Ще разговаряме по всички тези теми, с който получи третия мандат".