Коментари

Димитър Ганев: Христо Иванов е опитен и разумен политик. Той не иска Черният Петър да остане в него

  12.01.2023 11:04  
Димитър Ганев: Христо Иванов е опитен и разумен политик. Той не иска Черният Петър да остане в него

Най-важното нещо за всяка от партиите в оставащите няколко седмици на това Народно събрание е да излезе чиста в ситуацията, която ни очаква.
Тази теза разви в интервю за БНР Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд". По думите му наблюдаваме "опит на всяка една от формациите да се спасят и да се оправдаят".

На ГЕРБ при евентуални следващи избори им трябва легитимация от т.нар. лагер на протеста. Всяка друга конфигурация би нанесла щети на ГЕРБ, посочи той и уточни, че това е една от причините за флирта на ГЕРБ с ДБ.
Предложението на ГЕРБ да подкрепи кабинет на ДБ поставя ДБ в ситуация на разлом с ПП. Ако президентът връчи мандат на ДБ, най-малкото ще ги постави в трудна ситуация, смята Димитър Ганев.

"Христо Иванов е опитен и разумен политик. Той добре си дава сметка, че подобен кабинет е невъзможен, защото може да бъде гласуван в зала. Той може да бъде подкрепен от ГЕРБ и ДПС и да мине. Какво ще обясняваш? В коалиция ли си с ГЕРБ и ДПС?"

Дори да се гласува подобно правителство, това не решава политическата криза, а самият Христо Иванов не иска "Черният Петър" да остане в него, коментира Ганев в предаването "Преди всички".

Според него няма значение за кого ще се даде мандат, а шансовете на трите опции – БСП, ДБ и "Български възход", са равни.

"Опциите от 5 бяха сведени до 3, в последните няколко дни ми се струва, че са сведени до 2 – БСП и ДБ."
Президентът е с взривени отношения с ръководството на "Позитано" 20, но за него е важно да пази връзката си с редовия социалист – това са били посланията, когато е давал мандат на БСП. Не бива да ни заблуждават отношенията му с ръководството на партията, изтъкна политологът и допълни, че "надали Радев иска обвързване с ДПС в имиджов план".