Анализи

Здравният министър обвини Сербезова за кризата с лекарствата

  12.01.2023 14:36  
Здравният министър обвини Сербезова за кризата с лекарствата

"За мен това е стратегически проблем, касаещ националната сигурност на държавата ни. Не мога да не оценя като грешна постъпката на предишния здравен министър в лицето на Асена Сербезова с това наблюдавани 400 медикамента, следени за недостиг, да бъдат сведени до 60 и в момента да се чудим как да следим контрола върху тези механизми". Това обяви на пореден брифинг за кризата с лекарства здравният министър Асен Меджидиев. Ако видя, че има незаконни неща или такива, направени в ущърб на населението, съм длъжен да сезирам прокуратурата, допълни той.

Меджидиев започна с този коментар пресконференцията си по повод това, че днес са обсъдени законови промени, които да позволят да се увеличи списъкът от наблюдавани медикаменти. От обясненията се разбра, че ще се завиши прагът, при който се приема, че дадено лекарство е в недостиг. Сега той е 65% наличност на необходимите количества за задоволяване на здравните потребности на населението за период от един месец, изчислени въз основа на средномесечното потребление на съответния лекарствен продукт за предходните 6 месеца, считано от деня на извършване на анализа. Идеите са да се завиши до 90%. Това ще увеличи двойно наблюдаваните лекарства, които в момента са 60-70.

Другата промяна е включването на животоспасяващи медикаменти към мониторинга, което също налага законодателна промяна. Другите две мерки могат по-бързо да влязат в сила, защото не изискват промени в закона. Решено е аптеките да имат достъп до наличността на лекарствените продукти в складовете. Освен това ежедневно на общопрактикуващите лекари ще бъде предоставяна информация за наличните количества и недостига на медикаменти. „По този начин самият лекар ще може да прецени, ако даден медикамент липсва, той да бъде заменен с друг от същата група“, обясни Меджидиев.

 „Причините за недостига на определени лекарствени продукти са комплексни и затова трябва да работим в няколко посоки. Първата от тях е разширяване на списъка на наблюдаваните от ИАЛ медикаменти, чийто износ е забранен; втората – засилване на контрола върху предписването и отпускането на лекарствени продукти и третата – подобряване на информираността както на лекарите, така и на фармацевтите по отношение на лекарствата, чиито количества са изчерпани в складовата мрежа“, обясни от своя страна директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев. 

Министър Меджидиев коментира още, че проверките по складовете ще приключат в рамките на следващите дни и подчерта, че и към момента продължават да се извършват извънредни доставки на някои от лекарствата, за които през последните месеци е установен недостиг.