Анализи Бизнес

НС реши: При криза държавата ще поема контрола върху обекти от енергийната инфраструктура

  13.01.2023 17:14  
НС реши: При криза държавата ще поема контрола върху обекти от енергийната инфраструктура

С огромно мнозинство от 141 гласа “за” и 24 “против” парламентът прие на второ четене възможността държавата да поема оперативен контрол върху стратегически обекти за енергийната инфраструктура в момент на криза. Това означава, че оперативен контрол ще може да бъде упражнявам и върху "Лукойл Нефтохим Бургас”.

Това ще се случва с назначаване на особен търговски управител, който ще контролира предприятието в случаи на извънредност. Предложението бе на "Демократична България" и само депутатите от "Възраждане" гласуваха против.

Поемането на оперативния контрол е инструмент за държавата да се намеси в обект на критичната инфраструктура свързана с нефт в случай на заплаха за сигурността на България за ограничен период от време като поеме оперативния контрол. Този извънреден способ ще се използва едва тогава, когато всички други средства са изчерпани

При наличие на определени предпоставки като риск за националната сигурност и обществения ред и нарушение на международни санкции държавата поема оперативния контрол чрез министъра на икономиката и индустрията като назначава особен търговски управител. Процедурата се извърша с помощта на консултативен съвет към министъра, състоящ се от представители на широк кръг контролни органи и при извършване на съответните проверки.

Тъй като това е извънреден способ, който се използва при условия на спешност, министърът назначава управител със своя заповед и провеждане на конкурс за поста не се предвижда. За да се гарантира адекватността на назначения управител, законът предвижда определени строги изисквания, на които той трябва да отговаря.

Управителят възлага независим одит като при нарушения сезира компетентните органи. В такива случаи може да бъдат прекратени концесии и отнети лицензии за данъчни складове.

Освен това, управителят ежемесечно ще трябва да изпраща доклади до министъра.