Анализи

ГЕРБ винят ПП, че бутат страната към избори

  16.01.2023 12:47  
ГЕРБ винят ПП, че бутат страната към избори

Вече можеше да има Министерски съвет, ако останалите политически формации бяха подходили сериозно още при първия мандат, когато предложихме експертен кабинет, каза днес във Варна зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. По думите му "Продължаваме промяната" са подходили откровено несериозно, като от самото начало на настоящия парламент "бутат" страната към избори, тъй като не са харесали резултата от последните. 

"Преди връчването на третия мандат вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че ще бъде даден на партия, която ще продължи приоритетите на служебния кабинет", отбеляза Митов, цитиран от БТА. Той допълни, че всъщност служебният кабинет не може да има други приоритети, освен да организира изборите. 

"Очевидно в президентството вече са решили, че управляват и то дългосрочно", каза той.

Даниел Митов допълни, че ГЕРБ-СДС тепърва ще обсъждат как да процедира, след като връчването на третия мандат е вече факт и БСП го получи. 

"Партиите трябва да търсят формула за управление, подкрепено от парламентарно мнозинство", каза той. Митов отказа да даде оценка какви са шансовете да бъде съставен кабинет с третия мандат: "Няма нищо по-нормално от това да се водят разговори за приоритетите на държавата, за потенциалните решения на проблемите на обществото, както на лидерско ниво, така и после, в парламентарните групи".

Според него страшното в момента е, че управлението на страната отдавна е излязло от параметрите на Конституцията и власт, която не е легитимна, ръководи много дълго време.

Оценката му е, че настоящият парламент е свършил много работа по законодателството. Според него депутатите имат потенциал да приемат максимален брой от нужните закони. 

"Лошото е, че времето може да не стигне, но това е и въпрос на разговор, на лидерски разговор", каза в заключение Даниел Митов.