Бизнес Светът

Германия оставя енергийната криза зад гърба си

  16.01.2023 15:04  
Германия оставя енергийната криза зад гърба си

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че най-голямата икономика в Европа преминава през зимните месеци безпроблемно, въпреки първоначалните притеснения, че страната би имала проблем заради недостиг на природен газ. Шолц откри втория терминал за втечнено синьо гориво и така енергийната криза вече не е проблем, съобщава DW.

Плаващият терминал в Лубмин започна да функционира в събота в североизточната провинция Мекленбург-Западна Померания. През декември Германия отвори първия си терминал във Вилхелмсхафен на северозапад. Трети терминал трябва скоро да влезе в експлоатация в северния град Брунсбютел.

Преминаваме през тази зима, всички го забелязват вкъщи, тъй като газоснабдяването не е засегнато“, заяви Шолц.

„В Германия също не е имало икономическа криза“, каза Шолц, добавяйки, че това се дължи на способността на правителството бързо да подсили енергийната инфраструктура, да осигури нови източници на газ и да въведе програми за помощ на стойност милиарди евро.

Най-голямата икономика в Европа работи усилено, за да избегне енергийна криза, след като войната на Русия срещу Украйна я принуди да прекъсне връзките си с най-големия си доставчик на газ.

Само през 2021 г. Германия е получила около 60 милиарда кубически метра природен газ чрез вече несъществуващия газопровод „Северен поток 1“. Тръбопроводът минаваше под Балтийско море и доставяше руски газ до Германия, преди Русия да спре доставкиет през септември миналата година, като се позова на проблеми с оборудването.

Малко след това тръбопроводите на „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, който все още не бе използван, бяха саботирани в мистериозен инцидент, който ги направи неработещи. Западните страни предполагат, че саботажът е умишлен.

Какво знаем за новия терминал?

Терминалът в Лубмин е пълен с газ от началото на седмицата, като тестова експлоатация. Той е единственият изцяло частно финансиран. Очаква се да доставя до 5.2 милиарда кубически метра природен газ на източната част на страната годишно.

Премиерът на провинция Мекленбург-Западна Померания Мануела Швезиг приветства приноса към енергийната сигурност, докато присъства на старта в събота. Тя каза, че новият терминал показва, че правителството е готово да направи всичко, за да гарантира, че енергията остава достатъчна и достъпна.

Втечненият природен газ, идващ от няколко части на света с кораб, пристига в новите оперативни терминали, за да бъде преобразуван обратно в газ и изпомпван в мрежата. Германия сключи няколко газови сделки през последните месеци, включително сделка за получаване на около 2 милиона тона LNG от Катар годишно.