Коментари

Слави Василев прогнозира: Служебен кабинет още 5 месеца, Атанас Пеканов-премиер

  16.01.2023 16:37  
Слави Василев прогнозира: Служебен кабинет още 5 месеца, Атанас Пеканов-премиер

"Резултатът е предизвестен. Успехът за съставяне на правителство, независимо кой държи мандата, с тази политическа конюнктура, която виждаме, клони към нула". Коментара направи пред БНР политическият анализатор Слави Василев.

По думите му президентът Румен Радев до последно не е знаел на кого ще даде третия мандат за съставяне на правителство:

"Това е моят прочит на ситуацията. ... Но когото и да беше дал мандата, щеше да се провали. Дава го на БСП заради уважение към избирателите на партията. Когато президентът взема решение за връчване на мандат, той вниква в дълбочина по какъв начин интересите на държавата - Шенген, еврото, законите за ПВУ ще бъдат защитени".

Прогнозата на Слави Василев е, че следващите 5 месеца страната ще бъде управлявана от служебно правителство:

"Което е по-добрата перспектива пред България, отколкото да се създаде правителство, подкрепено от ляво, дясно, център и т.н., което да бъде обявено като технократско".

Според него кабинет, за който Бойко Борисов, Кирил Петков и Корнелия Нинова си стиснат ръцете, няма да има хоризонт напред и ще има постоянна атака между лидерите.

Начело на новия служебен кабинет ще бъде настоящият вицепремиер Атанас Пеканов, изказа хипотеза политическият анализатор:

"Пеканов е едно от лицата, които прави впечатление. Има още какво да учи, но и натрупа опит. неговата кариера върви във възход и присъствието му в политиката ще бъде устойчиво. Той е подходящо лице, за да ознаменува промяната. ... Ако и 49-ото НС се окаже в подобно състояние и не може да създаде устойчиво мнозинство. Тогава съзвездията на събитията биха предполагали един нов субект - затова споменавам Атанас Пеканов. Той би могъл да развие собствения си политически образ. Той има политическо бъдеще. В него има много потенциал и съм убеден, че президентът го вижда".

Слави Василев смята, че случаят "NEXO" не е причината третият мандат да не отиде при "Демократична България".